حکومت شيعي «اود» توسط يک ايراني به نام ميرمحمدامين ملقب به سعادت خان در سال 1722 ميلادي در منطقه اود هند تاسيس شد. جانشينان سعادت خان تا سال 1819 به صورت نمادين خود را نايب و نماينده امپراطوري مغول دهلي قلمداد مي کردند و عنوان نواب را برگزيده بودند؛ اما از اين سال تا 1857 به تشويق انگليسي ها، از عنوان پادشاه که به منزله اعلام استقلال از امپراطوري مغول محسوب مي شد، بهره گرفتند. ارتباط اين حکومت با کمپاني هندشرقي به عنوان نماينده استعمار انگليس، زماني آغاز شد که نواب شجاع الدوله در حمايت از حکمران پناهنده بنگال، ميرقاسم در نبرد بکسر با انگليسي ها روبرو شد و شکست او منجر به تن دادن به معاهده بنارس (1765) گرديد که بر اساس آن امتيازات گسترده اي به انگليسي ها واگذار شد. از اين زمان، انگليسي ها با معاهدات متعدد و از جمله امتياز استقرار نماينده انگليس در دربار اود و نفوذ در مقامات بلندپايه، در ابتداي سده نوزدهم آن را تحت الحمايه خويش ساختند و در نهايت اين حکومت را که بر شيعيان هند اهميت خاصي داشت، در سال 1857 م از ميان برداشتند.

منابع مشابه بیشتر ...

5cd14a88847f3.JPG

دولت های شیعه

زهرا سادات کشاورز, فرشته بوسعیدی

تاریخ دولت های شیعی از مباحث مهم تاریخ تشیع است. آشنایی با چگونگی تشکیل و عملکرد این دولت ها در زمینه های مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، جغرافیای انسانی و نقش آ نها در گسترش معارف شیعی و شناخت عوامل ضعف و سقوط آ نها می تواند در فهم بهتر تاریخ تشیع مفید باشد. این حکومت ها در آغاز غالبا محلی و زمینه فعالیتشان محدود بود، اما به تدریج و با گسترش تشیع در مناطق مختلف، در اواخر قرن سوم و اوایل قرن چهارم، شیعیان دولت های قدرتمندی تاسیس کردند که دامنه نفوذ آنان بیشتر سرزمین های اسلامی را دربرمی گرفت. کتاب دولت های شیعی در تاریخ وضعیت فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و چگونگی شکل گیری و افول این حکومت ها را در قالب پنج فصل با عنوان های «کلیاتی در باب تشیع»،«دولت های شیعی در ایران»،«دولت های شیعی در جزیرة العرب،عرق و شام»، «دولت های شیعی درشمال آفریقا و اندلس»و«دولت های شیعی در هند»بررسی می کند.

5a2d07c894d99.JPG

معرفی حاجی ابرقوهی شاعر گمنام شیعی با تکیه بر اشعار منقبت مولا علی (ع) در دیوان او

زهرا پارساپور, اکرم اکرمی

حاجی ابرقوهی از شاعران گمنام شیعه در قرن دهم هجری است که اطلاعات چندانی از او در تذکره ها یافت نمی شود؛ اما می توان با توجه به اشعارش اطلاعاتی درباره شعر و شخصیتش به دست آوردو او در جوانی به دربار قطب شاهیان در هند که از حامیان ادب فارسی و در عین حال ارادتمندان اهل بیت بودند، می پیوندند. در دیوان حاجی ابرقوهی اشعار فراوانی در مدح رسول اکرم (ص) و امامان بزرگوار (ع) به ویژه در مناقب علی (ع) وجود دارد. اشعار علوی ابرقوهی در قالب قصاید ، غزلیات، رباعیات و مثنوی عاشقانه مسمی به ناظر و منظور ، به شکل مستقل یا پراکنده در چند محور اصلی بیان شده اند. در این مقاله اطلاعاتی درباره زندگی نامه شاعر، معرفی محتوا و ویژگی های تنها نسخه موجود از دیوانش که هنوز تصحیح نشده است و تحلیل از اعشار علوی او ارائه می شود.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

55ddd53a73d46.png

مرجعیت در عرصه اجتماع و سیاست: اسناد و گزارش‌هایی از آیات عظام نائینی‏‏، اصفهانی،قمی،حائری و بروجردی1339-1292شمسی

سید محمد حسین منظورالاجداد

كتاب حاضر، مجموعه‌ای است از اسناد و گزارش‌های دولتی درباره آیات عظام میرزا محمد حسین نائینی، سید ابوالحسن اصفهانی، حاج آقا حسین قمی، حاج عبدالكریم حائری یزدی و حاج‌آقا حسین بروجردی .نگارنده در مقدمه، نقش مراجع تقلید در فراز و فرودهای تاریخ معاصر، از مشروطه تا انقلاب اسلامی را به اختصار بازگو می‌كند، افزون بر آن تحلیلی از نقاط عطف و اقدامات مراجع برجسته این دوران فراهم می‌آورد . این اسناد كه به تصریح تهیه كننده كتاب، همه اسناد مربوط به شخصیت‌های یادشده را شامل نمی‌شود، عمدتا اسناد سازمان اسنادملی ایران، "مركز اسناد ریاست جمهوری " و "موسسه مطالعات تاریخ معاصر "وابسته به بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی را دربر می‌گیرد .در آغاز كتاب نیز فهرست موضوعی اسناد ارائه شده است . مجموعه اسناد فراهم آمده در كتاب، 439فقره است كه به تفكیك و ترتیب ذیل تدوین شده است : آیات عظام نائینی 75 : سند، اصفهانی 95 : سند، قمی 88 : سند، حائری 102 : سند، و بروجردی 79 : سند .در پایان كتاب نیز تصویر تعدای از اسناد و فهرست اعلام آمده است

روحانیت و حکومت/مرجعیت
کتاب