در نوشته حاضر،روند و جریان تاریخ نگاری شیعیان در سده‌های نخستین بررسی شده است.طرح دو دیدگاه در باره جهت‌گیری مذهبی گزارش‌های موجود در مصادر تاریخی اهل‌سنت،و نیز بررسی واژه‌ها و اصطلاحات تاریخ‌نگاری در کتاب‌های فهرست شیعه،به‌ویژه رجال نجاشی،و هم‌چنین تجزیه و تحلیل‌ نوشته‌های تاریخی شیعیان،از جمله مباحث این نوشته است.نتیجه این پژوهش آن است که شیعیان به‌ تاریخ‌نگاری(به‌ویژه حوزه‌ها و محورهایی،مانند غیبت امام دوازدهم که دیگر فرقه‌ها به آن کمتر توجه‌ داشته)اهمیت داده‌اند.البته از آن‌جا که به صاحبان قدرت،اعتماد نداشته به روند تاریخ‌نگاری عمومی و تاریخ خلافت،رغبت چندانی نشان نداده‌اند.در ادامه،شیوه و سبک تاریخ‌نگاری«جلودی»یکی از مورخان پرتألیف،اما گمنام شیعه بررسی شده است.

منابع مشابه بیشتر ...

626118cc57bba.JPG

الحقبة التأسیسیة للتشیع الاثني عشري: حوار الحدیث بین قم وبغداد تألیف الدکتور أندرو ج. نیومان؛ عرض ودراسة

علی زهیر هاشم الصراف

خلّف المستشرقون أسلاف الباحثین الغربیین حالیاً تراثاً لا بأس به من الدراسات المشرقیة والإسلامیة إستفاد منه هؤلاء الباحثون، فالإستشراق تحوّل إلى مجالات علمیة بحتة أصبحت تدرسها الکلیات ومراکز الأبحاث، لکنّ تلک الأبحاث بقیت تخدم أهداف ومصالح الغرب الإمبریالیة فی بعض الموارد، إلا أن الکثیر منها حالیاً نابعة عن وجدان باحثین غربیین أحرار یصنّفون الکتب والأبحاث من أجل إرضاء أطماحهم البحثیة واستکمالاً لمسیرتهم العلمیة. ومن جملة الحقول البحثیة المهمة التی کتب فیها الباحثون الغربیون الکثیر من هذه الدراسات، هی الدراسات الإسلامیة والحدیث الشریف منها بالتحدید سیّما الحدیث الشیعی. ومن هؤلاء الباحثین المعاصرین أستاذ جامعة إدینبرا الدکتور أندرو ج. نیومان الذی شهدنا له العدید من المساهمات فی حقل الفکر الإمامی وبالتحدید دراساته فی الحدیث الشیعی وجهود علماء الإمامیة فی العصر الصفوی وتحدیداً فی موضوع جدلیة الدین والعلماء مع السیاسة ورجالها. وما نهدف إلیه من دراستنا هذه هو نقد کتاب الباحث نیومان الهامّ عن تاریخ الحدیث الشیعی فی القرون التأسیسیة للمذهب الإمامی وأثر النهجَین الفکریَین الهامَّین عند علماء الإمامیة وهما: النهج الأصولی والنهج الإخباری الذی یمثله قم والقمّیون آنذاک فی تدوین أقدم ثلاثة مجامیع روائیة عند الشیعة الإمامیة: المحاسن للبرقی (توفی بین 274ـ280 ه‍/ 887ـ893 م) وبصائر الدرجات للصفّار القمّی (ت 290 ه‍/ 903 م) والکافی فی علم الدین للکلینی الرازی (ت 329 ه‍/ 941 م) وفق منهج التحلیل التاریخی والإستقرائی للنصوص التاریخیة والروائیة سیّما من تلک الکتب.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

625427ce841a7.JPG

بررسی منابع و محتوای نامه امام صادق(ع) به نجاشی

منصور داداش نژاد

تعداد 58 نامه از امام صادق (ع) در منابع شناسایی شده که از جمله آنها نامه بلند آن حضرت به نجاشی، کارگزار منصور عباسی (متوفای 158 ه.ق.) بر اهواز، است. این نامه، که در رده متن‌های سیاست‌نامه دسته‌بندی می‌شود، درباره چگونگی تعامل حاکم با رعیت است و می‌تواند الگویی در تنظیم روابط حاکمان با زیردستان باشد. نوشته حاضر در صدد است این نامه را از لحاظ منبع و متن بررسی و تحلیل کند. متن کامل این رساله بار نخست در کتاب الاربعون حدیثا فی حقوق الاخوان، نوشته ابن‌زهره حلبی (متوفای 634 ه.ق.) از دانشمندان قرن هفتم درج شد و پس از آن به منابع دیگر، به‌ویژه منابع عصر صفوی، راه یافت و با عنوان رسالة الاهوازیة نام‌بردار شد. از نظر محتوا، متن نامه دارای دو بخش مجزا از یکدیگر با دو گفتمان متفاوت است که در یکی بر حقوق مردم و در دیگری بر حقوق مؤمن تأکید می‌شود. دستاورد پژوهش آن است که با عنایت به بی‌توجهی متون کهن به این نامه و نقل آن در منبعی متأخر و نیز دوگانگی گفتمان متن نامه، بخشی از آن غیراصیل و ملحق به نامه اصلی است، به‌ویژه بندی از رساله که خوزیان را سرزنش می‌کند ناظر به رقابت گروه‌های فعال جامعه در قرن دوم افزوده شده است.

تاریخ/تاریخ معصومان(ع)/امام جعفر صادق(ع)
مقاله
5801f6c27abf2.png

بررسی و واكاوی واژه ها و تعابير مربوط به رحلت امام جواد (ع)

منصور داداش نژاد

تاريخ‏نگاران قديم و جديد، درباره چگونگى درگذشت ائمه و اين‏كه آنان به مرگ طبيعى از اين جهان رخت بربسته‏اند يا به شهادت رسيده‏اند، اختلاف نظر دارند. اين اختلافات را مى‏توان در تعابير گوناگونى دريافت كه نويسندگان در اين زمينه دارند. در اين نوشتار، با بررسى واژه‏هاى به كار رفته براى رحلت امام جواد (ع) در كهن‏ترين متون حديثى، تاريخى و شرح‏حال، درصدد تحليل و بررسى مفهومى اين واژه‏ها هستيم. در بررسى هر واژه، ابتدا معناى اصلى آن در كتب لغت بررسى مى‏گردد و سپس نوع كاربرد آن در ادبيات و گفتمان نويسندگان پى‏گيرى مى‏شود. پنج واژه اصلى به كار رفته در اين متون عبارتند از: مضى، قُبِضَ، استُشهِدَ، توفى و مات. دستاورد اين تحقيق آن است كه از ميان واژه‏هاى ياد شده، تنها واژه «استشهد» داراى بار ارزشى است و بر نوع خاصى از درگذشت دلالت مى‏كند. نويسندگان قديم، هنگام نوشتن درباره زندگانى امامان از اين واژه به ندرت استفاده كرده‏اند. نخستين نويسندگان در اغلب موارد، براى ياد از درگذشت آنان، از واژه‏هايى استفاده كرده‏اند كه بار ارزشى خاصى ندارند.

تاریخ/تاریخ معصومان(ع)/امام جواد(ع)
مقاله