بنی اسد بن خزیمه از قبایل سرشناس عرب شمالی است که در عصر نبوی، اغلب آنان تا سال نهم هجرت بر شرک خود باقی ماندند. در این سال آنان با اعزام هیئتی نزد رسول خدا(ص) اسلام آوردند، اما به فاصله کمی از این ماجرا و در ماه‌های پایانی حیات آن حضرت، به رهبری طلیحة بن خویلد اسدی (از پیامبران دروغین) مرتد شدند. در دوره خلافت امیرمومنان(ع) آنان، در رکاب آن حضرت جنگیدند و از همین زمان رفته رفته با تشیع آشنا شده و این مذهب در میان ایشان گسترش یافت. در این میان نقش کسانی چون حبیب بن مظاهر، مسلم بم عوسجه، قیس بن مسهر صیداوی، میثم تمار و کمیت بن زید و ... از این حیث که بذر دوستی اهل بیت(ع) را در میان مردمان قبیله خویش و دیگران می‌کاشتند؛ نمود بیشتری دارد. قبیله بنی اسد هیچگاه یکدست به تشیع شهرت نداشتند. در قرن پنجم و نیمه قرن ششم، تیره‌ای از بنی اسد به نام بنی مزید به عنوان دولتی شیعه در محدوده نسبتا وسیعی به مرکزیت «حله» امارتی موروثی یافتند و به صورت دولتی تابع حکومت‌های آل بویه و سلجوقیان درآمدند و سرانجام به دست اتابکان منقرض شدند. با توجه به حضور و امارت بنی مزید در بخش‌هایی از ایران، به ویژه خوزستان، آنان در گسترش تشیع در آن مناطق نقش داشته‌اند.

منابع مشابه بیشتر ...

626118cc57bba.JPG

الحقبة التأسیسیة للتشیع الاثني عشري: حوار الحدیث بین قم وبغداد تألیف الدکتور أندرو ج. نیومان؛ عرض ودراسة

علی زهیر هاشم الصراف

خلّف المستشرقون أسلاف الباحثین الغربیین حالیاً تراثاً لا بأس به من الدراسات المشرقیة والإسلامیة إستفاد منه هؤلاء الباحثون، فالإستشراق تحوّل إلى مجالات علمیة بحتة أصبحت تدرسها الکلیات ومراکز الأبحاث، لکنّ تلک الأبحاث بقیت تخدم أهداف ومصالح الغرب الإمبریالیة فی بعض الموارد، إلا أن الکثیر منها حالیاً نابعة عن وجدان باحثین غربیین أحرار یصنّفون الکتب والأبحاث من أجل إرضاء أطماحهم البحثیة واستکمالاً لمسیرتهم العلمیة. ومن جملة الحقول البحثیة المهمة التی کتب فیها الباحثون الغربیون الکثیر من هذه الدراسات، هی الدراسات الإسلامیة والحدیث الشریف منها بالتحدید سیّما الحدیث الشیعی. ومن هؤلاء الباحثین المعاصرین أستاذ جامعة إدینبرا الدکتور أندرو ج. نیومان الذی شهدنا له العدید من المساهمات فی حقل الفکر الإمامی وبالتحدید دراساته فی الحدیث الشیعی وجهود علماء الإمامیة فی العصر الصفوی وتحدیداً فی موضوع جدلیة الدین والعلماء مع السیاسة ورجالها. وما نهدف إلیه من دراستنا هذه هو نقد کتاب الباحث نیومان الهامّ عن تاریخ الحدیث الشیعی فی القرون التأسیسیة للمذهب الإمامی وأثر النهجَین الفکریَین الهامَّین عند علماء الإمامیة وهما: النهج الأصولی والنهج الإخباری الذی یمثله قم والقمّیون آنذاک فی تدوین أقدم ثلاثة مجامیع روائیة عند الشیعة الإمامیة: المحاسن للبرقی (توفی بین 274ـ280 ه‍/ 887ـ893 م) وبصائر الدرجات للصفّار القمّی (ت 290 ه‍/ 903 م) والکافی فی علم الدین للکلینی الرازی (ت 329 ه‍/ 941 م) وفق منهج التحلیل التاریخی والإستقرائی للنصوص التاریخیة والروائیة سیّما من تلک الکتب.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

5a100dfb393cf.JPG

بررسی جایگاه دولت آل‌عیون و نقش آن در گسترش تشیع در بحرین

محمود سامانی

در بحرین قدیم، تشیع قدمتی دیرینه دارد و از اواخر قرن سوم هجری به بعد شاهد شکل گیری دولتهای مختلف شیعی بوده که از میان آنها، آل عیون از حیث دیرپایی و تاثیرگذاری در گسترش شیعه اهمیت بیشتری داشته است. در این تحقیق ضمن نمایاندن جایگاه دولت شیعی آل عیون در بحرین، نقش آنان در گسترش تشیع مورد بررسی قرار می گیرد. یافته های تحقیق حاکی از ریشه دار بودن تشیع در آن سرزمین است. زمینه ها و عواملی از قرن نخست هجری موجب توسعه تشیع در بحرین بوده و با ضعف عباسیان، شیعیان این منطقه موفق به تشکیل دولت شدند. ساخت مکانهای مذهبی مثل مساجد و مدارس، تربیت علما دینی و آثار علمی آنان، وجود شاعران دوستدار اهل بیت علیهم السلام، ارتباط آل عیون و اندیشوران بحرینی با کانونهای علمی و مقدس در عراق و ضرب سکه به نام اهل بیت علیهم السلام را میتوان ازجمله محورهای مهم فعالیت این دولت برای گسترش تشیع دانست. شیوه پژوهش در این نوشتار، توصیفی ـ تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای است.

تاریخ/دولت های شیعی/جزیرة العرب/دولت شیعه عیونی
مقاله
581593f4a4c6b.png

مناسبات امام کاظم (ع) با ایرانیان (با تکیه بر برمکیان)

محمود سامانی

فرايند و چگونگى مناسبات هر يك از اهل‏بيت (عليهم السلام) با ايرانيان، از مباحث مهم و اساسى در تاريخ ايران دوره اسلامى است. در اين ميان، امام كاظم (ع) نيز به رغم محدويت‏هاى بسيار، با شيعيان ساكن در ايران و نيز ايرانيان ساكن در عراق مانند كوفه و بغداد از طرق مختلف ارتباط داشتند. مقاله حاضر، اين مهم را در محورهايى چون مناسبات امام با ايرانيان در مدينه، عراق و نيز به طور خاص مناسبات آن حضرت با برمكيان بررسى و واكاوى مى‏كند و به اين پرسش پاسخ مى‏دهد كه مناسبات امام كاظم (ع) با ايرانيان چگونه بود؟ تحقيق حاضر به دليل نگاه خاص و ريز به موضوع و گزارش اجمالى از سير مناسبات امام كاظم (ع) با ايرانيان، مى‏تواند براى شيفتگان آن حضرت مفيد تلقى شود.

تاریخ/تاریخ معصومان(ع)/امام موسی کاظم(ع)
مقاله