گفته مى‏شود دختران امام كاظم (ع) ازدواج نكردند. اين به دليل وصيت آن حضرت بود. منشأ اين سخن، گزارشى از يعقوبى مورخ است كه در اين مقاله به نقد و بررسى آن مى‏پردازيم. آن‏گونه كه از مجموع گزارش‏هاى تاريخى و روايات منابع اسلامى برمى‏آيد، مى‏توان سخن يعقوبى را تأييد كرد؛ هر چند امام معصوم بر خلاف سنت نبوى وصيت نفرموده، بلكه آن حضرت بر اساس روايتى، به ازدواج كردن فرزندانش تأكيد مى‏كنند.

منابع مشابه بیشتر ...

625ac5806ebbb.JPG

اقدامات امام کاظم علیه‌السلام در راستای اثبات امامت ایشان در منابع شیعه و اهل سنت

شهربانو دلبری, حمیده عراقیان, اردشیر اسدبیگی

«امام کاظم» (علیه‌السلام) در ابتدای امامت، با چالش‌هایی روبه رو بوده اند که این چالش‌ها موجب شده است تا اقدامات ایشان به عنوان قرینه فعلی علاوه بر دلایل نقلی مورد توجه باشد. اهداف اصلی تحقیق، چگونگی و دلایل امامت امام موسی بن جعفر (علیه‌السلام) و نیز اقدامات ایشان در اثبات این موضوع با استفاده از منابع شیعه و اهل سنت است. سوال اصلی این تحقیق نیز بدین شرح است که «مهمترین اقدامات امام کاظم (علیه‌السلام) در راستای اثبات امامت ایشان با توجه به چگونگی و دلایل امامت ایشان در منابع شیعه و اهل سنت چیست؟» این تحقیق با روش توصیفی، تحلیلی و تطبیقی، به این نتیجه دست‌یافت که برای انتخاب امام، شرایطی مانند «وصیت، علم خاص، ودایع و سن» به‌عنوان ملاک تعیین‌شده که بنا به دلایل قدرمتیقن، مشخص می‌شود که امام کاظم (علیه‌السلام) شرایط امامت را داشته است. علاوه بر احادیث و دلایل منقول در قبال امامت ایشان، مهمترین اقدامات ایشان که عبارت است از وارستگی مادی و سیاسی، شفاف‌سازی در غصب حکومت شیعیان، مقابله علمی با جریان‌های انحرافی و فرقه‌های مختلف شیعه، مناظره با خلفای عباسی و انتخاب رویکرد تقیه، گویای این است که طرز فکر امام کاظم (علیه‌السلام) طرز فکر یک «ولی، امام و زعیم» امت است؛ زیرا از یک‌سو جامعه شیعیان را از طریق تقیه و وکالت مدیریت کرده و از طرفی، برای اثبات حقانیتشان از طرق مختلف مانند مناظره و شجاعت در بیان، تلاش نموده و ازنظر علمی و فرهنگی نیز با بزرگ‌ترین چالش زمان خود، مقابله نموده و خط‌مشی آگاهانه‌ای را بنیان‌گذاری نموده‌اند.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

552123d818d11.jpg

دولت های شیعه، بررسی گرایش ها

مصطفی صادقی کاشانی

در طول تاریخ اسلام، دولت های زیادی به صورت مستقل و نیمه مستقل - یعنی در ارتباط با خلافت مرکزی یا در مقابل آن - تشکیل شد. دسته ای از این دولت ها، شیعه مذهب بودند و به دسته ای هم تشیع را نسبت داده اند. این پژوهش درصدد معرفی و بررسی گرایش درون فرقه ای بیست دولت یا خاندان است که به شکل دولتی بر بخشی از قلمرو اسلامی در عصر عباسی حکومت راندند.

تاریخ/دولت های شیعی/کلیات
مقاله