این جستار به «الگوهای رفتاری اجتماعی شیعه از نگاه صادقین » می پردازد این مسئله مسلم است که دین اسلام به بعد اجتماعی زندگی انسان همچون دیگر ابعاد اهتمام ویژهای داشته و مسلمانان را بلاتکلیف رها نکرده است. باتوجه به این که انسان در مسیر زندگی خود نیاز به الگوی عملی دارد تا با اقتدای به او حرکت کند معصومین (ع) به لحاظ برخورداری از شخصیت معنوی، الگوهای شایسته ای برای بشریت در هر مکان و زمانی میباشند، بنابراین با توجه به اهمیت اجتماع در اسلام، به ارائه ی دستورالعملهای صادقین (ع) از قبیل: ارکان بنیادی جامعه، هنجارهای مطلوب جامعه اسلامی،آداب معاشرت و . . در این زمینه پرداختهایم تا با الگو گرفتن از ایشان بتوانیم جامعهای شیعی بسازیم.

منابع مشابه بیشتر ...

62542898d10d6.JPG

نقد نظریه بوکلی دربارۀ روایات دیدارهای امام صادق علیه السلام با منصور عباسی

زهرا سرباز

این مقاله در صدد نقد نظریه بوکلی درباره روایات دیدارهای امام صادق(ع) با منصور عباسی است. آقای بوکلی، نویسنده مقاله « ریخت شناسی و مفاد بعضی از روایات شیعه امامی » ، بخشی از روایات مربوط به مواجهه امام صادق(ع) و منصور عباسی را که غالبا مربوط به احضار امام به دربار منصور است مورد بررسی قرار داده است. بررسی او تنها مبتنی بر ساختار روایات است. نویسنده تلاش کرده است با این روش به منشا جعل این روایات دست یابد و دیدگاه شیعه امامی درباره ارتباط بین مذهب و قدرت سیاسی را نشان دهد. در مقاله پیش رو ضمن بررسی این روایات، روش آقای بوکلی و دستاوردهای او بررسی شده و نشان داده شده است که روش مبتنی بر ساختار تنها، فاقد کارآیی لازم است و به ویژه برای دستیابی به منشأ جعل یک روایت، شناخت راویان آن ضروری است. در این میان از پدیده‌هایی چون «تقطیع» و «نقل به معنا» در حدیث، در بررسی ساختار این روایات نباید غفلت نمود. از نظر مفهومی، این گروه از روایات به تنهایی برای بیان دیدگاه سیاسی شیعه کافی نیست.

625427ce841a7.JPG

بررسی منابع و محتوای نامه امام صادق(ع) به نجاشی

منصور داداش نژاد

تعداد 58 نامه از امام صادق (ع) در منابع شناسایی شده که از جمله آنها نامه بلند آن حضرت به نجاشی، کارگزار منصور عباسی (متوفای 158 ه.ق.) بر اهواز، است. این نامه، که در رده متن‌های سیاست‌نامه دسته‌بندی می‌شود، درباره چگونگی تعامل حاکم با رعیت است و می‌تواند الگویی در تنظیم روابط حاکمان با زیردستان باشد. نوشته حاضر در صدد است این نامه را از لحاظ منبع و متن بررسی و تحلیل کند. متن کامل این رساله بار نخست در کتاب الاربعون حدیثا فی حقوق الاخوان، نوشته ابن‌زهره حلبی (متوفای 634 ه.ق.) از دانشمندان قرن هفتم درج شد و پس از آن به منابع دیگر، به‌ویژه منابع عصر صفوی، راه یافت و با عنوان رسالة الاهوازیة نام‌بردار شد. از نظر محتوا، متن نامه دارای دو بخش مجزا از یکدیگر با دو گفتمان متفاوت است که در یکی بر حقوق مردم و در دیگری بر حقوق مؤمن تأکید می‌شود. دستاورد پژوهش آن است که با عنایت به بی‌توجهی متون کهن به این نامه و نقل آن در منبعی متأخر و نیز دوگانگی گفتمان متن نامه، بخشی از آن غیراصیل و ملحق به نامه اصلی است، به‌ویژه بندی از رساله که خوزیان را سرزنش می‌کند ناظر به رقابت گروه‌های فعال جامعه در قرن دوم افزوده شده است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

55729ae9c9d59.jpg

نقد و تحلیل رویکردهای حج امام حسین (ع)

ابراهیم ابراهیمی

  برای برخی از تاریخ‌نویسان و سیره‌نویسان مسلم است که امام حسین(ع)حج خود را به عمره مفرده تبدیل کرده و مکه را به سوی عراق ترک کردند و این نظریه به عنوان‌ نظریه‌ای مشهور میان آنان متداول شده است.در این جستار،برای بررسی این مسأله،به روایات وارده در جوامع روایی پرداخته شده است؛از تتبع در نقل‌های تاریخی و از استناد به روایات صحیح این نتیجه حاصل می‌آید که امام حسین(ع) با عمره مفرده‌ وارد مکه شده و با عمره مفرده ماه ذی الحجه از مکه خارج گردیده‌اند.آن حضرت،از میقات شجره یا میقات‌های دیگر،محرم به احرام عمرهء تمتع نشده بود تا برای خروج‌ از احرام،نیت حج یا عمره تمتع خود را از باب حکم مصدود،به عمرهء مفرده مبدل‌ ساخته باشند.

تاریخ/تاریخ معصومان(ع)/امام حسین(ع)
مقاله