تقيه يكي از تاكتيك هاي راهبردي انسان در مبارزات و زندگي اجتماعي وي در طول تاريخ بوده است. در متون ديني از جمله در قرآن ، روايات و سيره درباره تقيه، مباحث فراواني نقل گرديده و ماهيت ، اقسام ، ملاك مشروعيت و راهكارهاي آن مورد بررسي قرار گرفته است. از آن جا كه در تاريخ اسلام شيعيان، همواره با حكومت هاي جائر كه به نام اسلام بر مسلمانان حكومت مي كرده اند؛ درگير بوده و به ناچار از تاكتيك تقيه؛ بيشتر از ساير فرقه هاي اسلامي استفاده كرده اند؛ چنين تصور شده كه تقيه اعتقادي ويژه شيعيان بوده و برخي از نويسندگان آگاهانه يا ناآگاهانه از تقيه به عنوان يك وسيله جهت كوبيدن تشيع استفاده كرده اند گويا تقيه ملاكي در قرآن ، حديث و سيره پيشوايان ديني ندارد؛ در اين مقاله سعي شده تبيين گردد كه تقيه از حيث ماهيت ، اقسام و ملاك مشروعيت و راهكارهايش يكي از مسائل اتفاقي در بين همه فرقه هاي اسلامي است؛ و در اين زمينه هيچ اختلافي بين آنان وجود ندارد. ضرورت استفاده از تقيه براي يك فرقه دليل نمي شود كه آن را از اعتقادات خاص آن فرقه دانسته و آنان را مورد سرزنش قرار دهيم. اگر جاي سرزنش هم باشد در مورد كساني است كه با روش هاي ظالمانه خود باعث كاربست تقيه شده اند.

منابع مشابه بیشتر ...

625acc473c521.JPG

واکاوی کتمان سرّ در آموزه‌های اهل بیت (ع) و پیامدهای هتک و اذاعه آن

علی موحدیان عطار, محمد غفوری نژاد, محمدحسین ایران دوست, مریم اسماعیلی

ائمه اطهار (ع)، حاملان اسرار الاهی‌اند که به دلیل اختلاف ظرفیت انسان‌ها، به کتمانشان سفارش شده‌اند. در متون روایی، توصیه‌هایی درباره لزوم تقیه، کتمان و اشارت‌هایی در بهره‌گیری از ایماء، اشاره و رمزگویی در باب مسائل دینی دیده می‌شود. در آموزه‌های ائمه ، تأکید بلیغ بر کاربرد این روش‌ها در تعامل علمی و دینی با دیگران و نیز التزام به طبقه‌بندی حقایق، به وقت تبیین تعلیمات دینی وجود دارد. این نوشتار سخنان اهل بیت درباره این اصل را بررسی کرده و به این نتیجه رسیده است که امامان شیعه برای حفظ و طبقه‌بندی اسرار و معارف دینی و در نتیجه برای محافظت از جامعه ایمانی، اصل کتمان سرّ را مطرح کرده‌اند. کتمان سرّ، اصلی راهبردی است که به منظور حفاظت از ایمان مخاطب و احتراز از آسیب به اعتقاد آنها در مقابل معارفی که ظرفیت درک آن را ندارند، تحقق یافته است؛ به گونه‌ای که مراقبت‌نکردن از این اصل نتایج جبران‌ناپذیری به دنبال خواهد داشت.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

542f95c061665.jpg

ثقفی و نشر روایات شیعی در اصفهان

غلامحسین اعرابی

جریان عداوت با اهل بیت(ع) با تلاش‌های همه‌جانبه حاکمان و راویان وابسته بهبنی‌امیه به شهرهای مختلف از جمله اصفهان راه یافت و با نشر روایات جعلییان فکری «نواصب» عمق و شیوع بیشتری داشت. در این مقاله به چگونگیپیدایش نواصب، دیدگاه‌ها و شگردهای آنان پرداخته، آنگاه نقش ثقفی،انشمند و محدث شیعی قرن سوم هجری، در مقابله با نواصب و هجرت وی بهاصفهان و آثار علمیش بررسی می‌گردد.

حدیث/پژوهشی
مقاله