بحران، رویدادی غیرمنتظره و گاه فزاینده است که مشکلاتی را بر جامعه تحمیل کرده و حالتی حاد و بی‌ثبات برای افراد و یا کل جامعه ایجاد می‌کند که رفع و دفعِ آن نیازمند اقداماتی اساسی است. در تاریخ امامت شیعی، سال‌های203 تا260 ق به رهبری و سرپرستی ابناء الرضا؟عهم؟ اختصاص دارد. خُلفا با اتخاذ برخی سیاست‌ها در مقام مشروعیت‌بخشی به خلافت خود و ابطال حقِّ ائمه؟عهم؟‌‌‏‌‌‌‏‌‌‏‌‌‌‏‌‌‌‏‌‌‌‏‌‏‌‌‌‏‌‌‌‏‌‌‌‏‌‌‏‌‌‌‏‌‌‌‏‌‌‌‏‌ برآمدند که البته، ابناء الرضا؟عهم؟ _ با تدابیر خاص و اتخاذ برخی تصمیم‌ها _ توانستند از تحقّق این امر جلوگیری کنند. در این مقاله که با روش توصیفی _ تحلیلی سامان یافته، مجموعه اقدامات و اصول مدیریتی ائمهٔ متأخر شیعه؟عهم؟‌‌‏‌‌‌‏‌‌‏‌‌‌‏‌‌‌‏‌‌‌‏‌‏‌‌‌‏‌‌‌‏‌‌‌‏‌‌‏‌‌‌‏‌‌‌‏‌‌‌‏‌ برای پیش‌گیری از بحران و آمادگی رویارویی با آن و همچنین ارایهٔ راهکارهای مقابله‌ای و بازدارنده _ در سه مرحلهٔ «قبل از وقوع بحران‌»، «هنگام وقوع بحران» و نیز «پس از وقوع بحران» _ معرفی و دسته‌بندی شده است؛ اصول و اقدماتی که در عصر حاضر نیز می‌توانند مورد توجه و اتباع باشند.

منابع مشابه بیشتر ...

58397d933c3ae.png

بحران لبنان و روحانیت شیعه در دو جبهه

نبرد 33 روزه حزب الله لبنان با رژيم اشغالگر قدس از سوي علما و مجتهدين لبناني و ساير بلاد اسلامي مورد حمايت جدي قرار گرفت . نوشتار حاضر به بررسي ديدگاه هاي علماي اسلام در ايران پيرامون حمله رژيم صهيونيستي به مردم لبنان مي پردازد كه هم اكنون از نظر خوانندگان و همراهان گرامي مي گذرد.

583956404f262.png

شیعه در عربستان سعودی (ICG)

پرویز دلیرپور

وقوع انقلاب ایران سبب شد که شیعیان عربستان - که در طول تاریخ این کشور منفعل بوده اند - دست به نافرمانی مدنی بزنند. با این حال، دیدگاههای رهبران شیعی به تدریج تعدیل شد و از اوایل دهه 1990نیز حکومت این کشور گامهایی برای بهبود روابط با اقلیتها برداشت. حملات 11 سپتامبر نیز سبب بهبود روابط حکومت با اسلام گرایان میانه رو، چه سنی و چه شیعی، گردید. با این حال همگرایی بیشتر مستلزم اقداماتی جدی از سوی حکومت در زمینه حضور شیعیان در نهادهای رسمی، کاهش محدودیتهای باقیمانده بر سر راه اجرای آیینهای شیعی و مقابله با شیعه ستیزی درمساجد و مدارس است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

558ba7504bbad.jpg

نقد و ارزیابی تفاسیر عرفانی متأخر امامیه

یحیی میرحسینی

  یکی از روش های تفسیری کهن، روش تفسیری عرفانی است. در عصر حاضر، این روش تفسیری نیز با تفاوت هایی، راهش را ادامه داده است. این تفاوت ها و تمایزها به قدری است که می توان تفسیر عرفانی را به دو شاخه متقدم و متاخر تقسیم کرد. از نمونه آثار برجسته ای که بر اساس روش تفسیری عرفانی متاخر، در مکتب امامیه نگاشته شده اند، می توان به تفسیر کیوان قزوینی، مخزن العرفان بانوی اصفهانی و آثار تفسیری علی صفایی حائری اشاره کرد. مفسران عرفانی متاخر، فهم قرآن را تعمیم داده و به نوشتن تفسیرهای عامه پسند همت گماشته اند. این گرایش، رویکرد شایع و رو به گسترشی دارد که اثر بسیار زیادی بر فضای فکری جامعه ـ چه در سطح خواص و چه عامه مردم ـ نهاده است؛ از این رو نقد و تحلیل این گرایش ضروری به نظر می رسد. این روش تفسیری هرچند از فواید و محاسنی برخوردار است، اما کاستی هایی نیز دارد؛ از جمله این کاستی ها می توان به عدم ارائه روش علمی و نظام مند، گسیختگی از سنت تفسیری، کم توجهی به روایات معصومان، عصری اندیشی و تکیه بر کشف و شهود غیر معصومانه اشاره کرد.

قرآن/تفاسیر/پژوهشی
مقاله