ﭼﯿﺴﺘﯽ اﯾﻤﺎن ﯾﮑﯽ از ﻣﻬﻢﺗﺮﯾﻦ ﻣﺴﺎﺋﻞ ﻣﻮرد اﺧﺘﻼﻓﯽ ﺑﻮد ﮐﻪ ﻓﺮق ﮐﻼﻣﯽ و ﺳﯿﺎﺳﯽ ﻗﺮن اول و آﻏﺎز‬‬‬‬‬‫ﻗﺮن دوم ﻫﺠﺮی در ﻗﺎﻟﺐ ﻣﮑﺎﺗﺐ ﻓﮑﺮی ﺑﻪ ﺑﺤﺚ درﺑﺎرة آن ﭘﺮداﺧﺘﻨﺪ. اﯾﻦ ﻣﺴﺌﻠﻪ ﯾﮑﯽ از رﯾﺸﻪایﺗﺮﯾﻦ‬‬‬‬‬ ‫ﻣﺴﺎﺋﻞ اﺧﺘﻼﻓﯽ ﻓﺮﻗﻪﻫﺎی ﺧﻮارج، ﻣﺮﺟﺌﻪ و ﺷﯿﻌﻪ اﺳﺖ.‬‬‬‬‬‫ اﻣﺎم ﺻﺎدق(ع) ‪ ﺑﺎ ﺗﻌﺮﯾﻒ اﺳﻼم و اﯾﻤﺎن و ﺗﺤﺪﯾﺪ ﺣﺪود اﯾﻦ دو ﻣﻔﻬﻮم، ﺻﻮرتﺑﻨﺪی ﺟﺪﯾـﺪی از‬‬‬‬‬‬‬‬‬‫ﻣﻔﻬﻮم ﻣﺘﺪرج اﯾﻤﺎن اراﺋﻪ ﮐﺮد ﮐﻪ از ﺳﻮﯾﯽ در ارﺗﺒﺎط ﺑﺎ ﻧﻈﺮﯾﮥ اﻣﺎﻣﺖ اﯾﺸﺎن و از ﺳﻮی دﯾﮕﺮ، راه ﺣﻞ‬‬‬‬‬‫ﺟﺪﯾﺪی ﺑﺮ اﯾﻦ ﻣﺴﺌﻠﻪ ﺗﻠﻘﯽ ﻣﯽﺷﺪ. در اﯾﻦ ﻣﻘﺎﻟﻪ ﺳﻌﯽ ﺷﺪه اﺳﺖ ﺗﺎ ﻣﻘﺎﯾﺴﻪای ﻣﯿﺎن ﻧﮕﺎه طرق ﻣﺨﺘﻠﻒ‬‬‬‬‬‬‬‬‬ ‫ﺑﻪ اﯾﻦ ﻣﻘﻮﻟﻪ ﺑﯿﺎن ﺷﻮد و دﯾﺪﮔﺎه اﻣﺎم ﺻﺎدق‪ (ع)‬ﻧﯿﺰ در ﻣﻘﺎﯾﺴﻪ ﺗﺸﺮﯾﺢ ﮔﺮدد.‬‬‬‬‬‬‬

منابع مشابه بیشتر ...

625820ac5538c.JPG

بررسی زمینه‌ها، انگیزه‌ها و نقش عبدالرحمن بن ملجم مرادی در شهادت امام علی علیه السلام

مریم سعیدیان جزی

این تحقیق به بررسی و بازسازی نقش عبدالرحمن بن ملجم مرادی و عوامل اثرگذار در مسئله شهادت امام علی (ع) می‌ پردازد و نقش فرهنگ قومی، نظام اجتماعی و طبقات اثرگذار را در شکل‌گیری و جهت‌دهی تحولات تاریخ صدر اسلام برجسته می‌ سازد. بر اساس تحقیق روشن می‌ گردد؛ مخالفان امام علی (ع) ائتلاف کرده و در مسئله توطئه و ترور آن حضرت وفاق داشتند. ظهور خوارج و تعامل آنها با این گروه فرصتی را فراهم آورد تا جبهه مخالفان قوت بیشتری بگیرد و ترور آن حضرت توسط ابن ملجم صورت بگیرد. او در انجام این امر مصمم و آگاهانه عمل کرد. ابن ‌ملجم شخصیتی برخاسته از نظام قبیله‌ ای، فرهنگ بدوی و کج‌ اندیشی دینی بود. مواضع و عملکرد او و جریان ائتلافی در مسئله شهادت امام علی (ع) در راستای این تفکر قرار داشت. در پژوهش‌‌های انجام شده تنها برخی روایت‌‌های تاریخی مرتبط با ابن ملجم بررسی شده و خالی از تحلیل انتقادی یا ارزیابی سندی و محتوایی است. هم چنین در این تحقیقات متغیرهای اثرگذار در مسئله شهادت امام علی (ع) مورد غفلت واقع‌ شده و آن را ناشی از خشونت و تزلزل اخلاقی و اجتماعی ابن ملجم و گرایش‌های افراطی وی می‌ دانند. در این جستار روش تحقیق تاریخی است و با مراجعه به منابع، روایت‌‌های موجود درباره نقش ابن ملجم در مسئله شهادت امام علی (ع) و عوامل و متغیر‌های موثر در این زمینه صورت‌ بندی، مستند سازی، تبیین، ارزیابی و تحلیل انتقادی می‌ گردد.

62542898d10d6.JPG

نقد نظریه بوکلی دربارۀ روایات دیدارهای امام صادق علیه السلام با منصور عباسی

زهرا سرباز

این مقاله در صدد نقد نظریه بوکلی درباره روایات دیدارهای امام صادق(ع) با منصور عباسی است. آقای بوکلی، نویسنده مقاله « ریخت شناسی و مفاد بعضی از روایات شیعه امامی » ، بخشی از روایات مربوط به مواجهه امام صادق(ع) و منصور عباسی را که غالبا مربوط به احضار امام به دربار منصور است مورد بررسی قرار داده است. بررسی او تنها مبتنی بر ساختار روایات است. نویسنده تلاش کرده است با این روش به منشا جعل این روایات دست یابد و دیدگاه شیعه امامی درباره ارتباط بین مذهب و قدرت سیاسی را نشان دهد. در مقاله پیش رو ضمن بررسی این روایات، روش آقای بوکلی و دستاوردهای او بررسی شده و نشان داده شده است که روش مبتنی بر ساختار تنها، فاقد کارآیی لازم است و به ویژه برای دستیابی به منشأ جعل یک روایت، شناخت راویان آن ضروری است. در این میان از پدیده‌هایی چون «تقطیع» و «نقل به معنا» در حدیث، در بررسی ساختار این روایات نباید غفلت نمود. از نظر مفهومی، این گروه از روایات به تنهایی برای بیان دیدگاه سیاسی شیعه کافی نیست.