قرینه های سندی نگارش روضه الکافی به دست کلینی خلاصه کتاب الکافی نوشته کلینی در سه بخش و 8 جلد به چاپ رسیده است.  دو جلد نخستین آن مشهور به اصول کافی پنج جلد بعدی فروع کافی و جلد پایانی کتاب گاه با نام فروع کافی و گاه با نام روضه کافی نامیده می شود. در این نوشتار با مقایسه روضه کافی با هفت جلد دیگر کتاب، رویکرد یگانه کلینی را در اسناد احادیث این مجموعه 8 جلدی و نادرستی ادعای نگارش کتاب روضه کافی به دست دیگران بررسی می شود. کلمات کلیدی: ابوجعفر کلینی، اصول  کافی،  روضه الکافی

منابع مشابه بیشتر ...

5a4a088632287.JPG

تعلیقات آیت الله جعفری بر اصول کافی، شش باب از کتاب الحجه

آیت الله شیخ محمد رضا جعفری ضمن ترجمه انگلیسی کتاب اصول کافی، تعلیقات ارزشمندی بر آن افزوده است. در این گفتار، تعلیقات نگارنده بر شش باب کافی آمده است. نگارنده در این تعلیقات، درباره درون مایه احادیث، خصوصا در باب تحریف نشدن قرآن نکات مهمی بیان کرده است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

55742a8a55be8.jpg

بررسی روایی علل فقدان نام ائمه اطهار (ع) در قرآن کریم

پرویز رستگار

خلافت و جانشینی پیامبر اکرم (ص) و در اختیار گرفتن آن توسط خلفای پیش از امام علی(ع)، موضوعی چالش برانگیز بین شیعه و اهل سنت است که از دیر باز در بسیاری از محافل به صورت مجادلات کلامی و استمداد نابخردانه از ابزاری چون روایات برای غلبه بر حریف بازتاب یافته است. در این بین، ذهن بسیاری از افراد خواسته یا ناخواسته به این سمت می رود که چرا نام حضرت علی (ع) و تصریح به ولایت ایشان با توجه به نقش تکمیل کننده آن برای اسلام و مسلمانی که پیام آیه تبلیغ نیز هست، در قرآن یاد نشده است. بر این اساس شاید برخی از افراط گرایان درصدد برآیند تا با استفاده از روایاتی نایاب، تصور وجود نام ائمه (ع) در قرآن را به شکل حقیقتی قابل باور جلوه دهند.در این پژوهش با بررسیِ چند روایت در این زمینه، به وجود غالیان و افراد مجهول در سند روایات پی می بریم و با توجه به معنای اصلی هم خانواده واژه هایی چون اقراء، تنزیل و نگاهی به ساختار روایات به معنایی جز معنای اصطلاحی آن دست می یابیم. پس از آن، قرائن و نشانه ها و حکمت های چندی در نبود نام ائمه (ع) در قرآن را بازگو و در نتیجه تلاش بیهوده قائلان به وجود نام ائمه (ع) در قرآن را روشن خواهیم ساخت.

حدیث/پژوهشی قرآن/تفاسیر/پژوهشی
مقاله
54b14126abb1c.jpg

باز خوانی لقب «شیعه جعفری» در بستر تاریخ حدیث

پرویز رستگار

«شیعه جعفری»، لقبی است که با خواندن زندگی نامه امام صادق(ع) و یا برنامه هایی که در پیوند با سالگرد زادن یا درگذشت آن بزرگوار دیده یا شنیده می شود، بسامد فراوان دارد. این نوشته کوتاه دامان در پی آن است تا با بازخوانی تاریخ پرفراز و نشیب فراگیری و پراکندگی حدیث میان مسلمانان دو سده نخست تاریخ اسلام، نشان دهد لقب یـادشده ـ گرچه همواره در نوشته های نویسندگان دهه های نزدیک به امروز ما، با چاشنی خوش بینی و مثبت انگاری بازتاب یافته است ـ در بستری از ریشخند و دست اندازی شیعیان و آلوده به رنگ سرزنش و نکوهش به کار می رفته است و سرنوشتی چون دیگر واژه هایی داشته است که نخست ناخوشایند بوده اند و اندک اندک نمودی نو و شناسنامه ای دلپذیر یافتند.

حدیث/پژوهشی
مقاله