بديهى است كه با گسترش فناورى‏هاى جديد، مناسبات رودرروى انسان‏ها با يك‏ديگر كاهش يافته است و روابط مجازى يا غيرمستقيم يا گاهى تعارفات صِرف، جاى‏گزين روابط حسنه و نيك اسلامى شده‏اند. در چنين فضايى است كه آثار مهربانى و مهرورزى در تعاملات انسانى كم‏رنگ يا بى‏رنگ جلوه مى‏كند؛ پس بازخوانى و واكاوى «بيانات و سيره رفتارى (عملى) امام جواد (ع) با مطالعه موردى مهرورزى» به لحاظ مجهز بودن به بينش اصيل توحيدى و نيز گرايش و كنش‏هاى وحيانى جهت نوآمدكردن و پاسخ‏گو بودن مشكلات رفتارى عصر حاضر راه‏گشاست. نكته شايان توجه و قابل طرح در اثر مذكور اين است كه نويسنده به لحاظ پرهيز از تكرار مكررات در رابطه با بيانات و سيره رفتارى امام جواد (ع) در اخلاق و تربيت، به شكل گسسته و پراكنده در امورى هم چون: اخلاص، تواضع، شجاعت، فصاحت و بلاغت، جود و سخاوت، عبادت و تهجد، تدبير و سياست، صدق، عدالت، گذشت و وفادارى و ... فاكتور گرفته است و بدين لحاظ، با زاويه نگاهى نو و لحاظ نمودن شرايط كنونى جامعه و مسائل و مشكلات آن به دليل بى‏تفاوتى‏هاى زندگى ماشينى عصر حاضر و نيز غفلت از مباحث اخلاقى پى‏ريزى مباحث خود را تنها با رويكرد بيانات و سيره رفتارى امام جواد (ع) در بُعد مهرورزى بنا نهاده است. اين پژوهش به روش كتابخانه‏اى و با استناد بر منابع معتبر و مادر صورت گرفته است؛ به‏گونه‏اى كه سعى شده از مجموعه منابع و اسناد معتبر و به روز جهت كاربردى شدن بهره‏گيرى شود. يافته‏ها در نوشتار حاضر حكايت‏گر آن است كه در آرمان‏شهر تقوى، مهرورزى برخاسته از انديشه و سيره توحيدى ايشان، در حقيقت در جهت تشكيل جامعه‏اى به دور از تبعيض، نابرابرى و برقرارى عدالت، وحدت، مهربانى، عاطفه، محبت، يك‏رنگى و يك‏دلى و ... مى‏باشد؛ كه نتيجه اعمال چنين برخوردى در جامعه، منجر به هويت بخشى انسان در راستاى اعتقاد به كرامت انسانى شده و باعث تشكيل جامعه‏اى تكامل‏يافته و سعادتمند خواهد شد و در پايان به ارائه چند راه‏كار اساسى در جهت توسعه و گسترش فرهنگ مهرورزى در جامعه اسلامى خواهد پرداخت.

منابع مشابه بیشتر ...

5e1e11b95e6f3.JPG

بررسی تاثیرتفکرات شیعی درکاربست نقش اژدها در آثار هنری ایران

راضیه نایب زاده, صمد سامانیان

آموزه‌های قرآنی و روایات و احادیث آل‌الله، که شامل خلقت جهان هستی و موجودات، یگانگی‌خدا، اعتقاد به بهشت و دوزخ و برشماری صفات نکوهیده است، مبانی تفکر هنرمند شیعی را تشکیل می‌دهد. اژدها، که هم در آیات قرآن دیده می‌شود و هم در کلام آل الله، بیشتردر چهرۀ موجودی دوزخی ظاهر می‌شود. هدف از این پژوهش بررسی تأثیر تفکرات شیعی برخلق آثار هنری ایران با نقش اژدهاست. در واقع بررسی این موارد همه در جهت پاسخگویی به این سؤال است که چرا هنرمند ایرانی این پندارنگارۀ شر را در آثار هنری خود حتی در بناهای مذهبی و آرامگاه به کاربرد‌ه ‌است. این پژوهش، که مبتنی بر روش مطالعۀ توصیفی-تحلیلی است و داده‌های آن از مطالعات کتابخانه‌ای و پژوهش‌های میدانی حاصل شده‌است، نشان می‌دهد که هنرمند ایرانی منبع الهام روشنی بر اساس قرآن و روایات آل‌الله برای ترسیم اژدها داشته است. هنر اسلامی و خاصه هنرشیعی تمام باورها و معتقدات مذهبی است که در جان و زبان هنرمند جاری است و بروز و ظهور آن خلق اثری می‌شود که گواه همین مدعاست. از آن روی که هنرمند ایرانی متعهد به اصول مذهبی هنر خود را عرصه‌ای برای بازگو کردن باورهای خود می‌داند، این اندیشه‌های دینی را در آن مجسم می‌کند. هنرمند نیز آگاه به مفهوم خیر و شر است، هرچند هنرمند مفاهیم دیگری را که خاص فرهنگ، اساطیر و عرفان ایرانی است به جهت ایرانی بودنش نیز بیان می‌کند.

5ddebc8956ee0.JPG

تشیع و خاورشناسان

محمدباقر آقایی نیارکی

سابقه رقابت شرق و غرب به دوران باستان و جنگ های دو امپراتوری ایران و روم برمی گردد، اما با ظهور اسلام و گسترش آن به غرب وارد مرحله تاز های شد. جنگ های صلیبی بود که غرب را متوجه عقب ماندگی خود نسبت به شرق کرد و آ نها را وادار به مطالعه بر روی شرق و دین و فرهنگ و علوم آ نها نمود. با هدفمند و شیوه مند شدن این مطالعات شرق شناسی یا orientalism متولد شد. نحوه مطالعه و تعامل این افراد با شرق و نیز دیدگاه شرقیان نسبت به آن ها متفاوت است. کتاب تشیع و خاورشناسان به بررسی این رشته مطالعاتی پرداخته است. کتاب سعی داشته با دیدگاه های متفاوت شرق شناسان درمورد اسلام و تشیع و نیز نظر شرقیان نسبت به این افراد را بررسی کند. نویسنده تا حد قابل قبولی موفق به این امر شده است.