فروپاشی حکومت ایلخانی و پیامدهاي هجوم مغول به لحاظ اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادي بر جامعه ایران ، سبب شد در خراسان نیز مانند اکثر بخشهاي ایران، حکومت هاي محلی چون سربداران، ال کرت، طغاتیموریان و جانی قربان به قدرت برسند . نهضت سربداران که در اواخر ایلخانان شکل گرفت در واقع واکنش به اوضاع زمانه خویش بود و رهبران آن داعیه تشیع و گسترش آن داشتند و علیه ظلم و بیگانه به مبارزه برخاستند . ملوك ال کرت نیز از دوره ظهور مغولان در هرات و توابع آن حکومت می کردند و با مرگ آخرین ایلخان مغول ، خود را از قید حکومت مغولان آزاد و با قدرت بیشتري به حکومت خود ادامه دادند . از سویی تحولات سیاسی غرب ایران (همزمان با مرگ ابوسعید ) و انتخاب ایلخانان متعدد سبب شد تا امراي بزرگ خراسان براي عرض اندام در برابر امراي غرب ، طغاتیمور را که نژاد مغولی داشته در خراسان به ایلخانی برگزینند . از امراي کم اهمیت تر این دوره خراسان ، جانی قربان ها بودند که در مقطعی کوتاه در نواحی طوس قوچان نیشابور کلات ابیورد نسا و مرو به حکوم ت رسیدند . روابط و مناسباتی بین حکومت سربداران و حکومت ها ي معاصر خراسان در دوره فترت بین ایلخانان و تیموریان حاکم بود که مهمترین آن مناسبت سربداران با ال کرت بوده که بیشتر علل مذهبی و سیاسی داشته و بزرگترین جنگ بین آنها زاوه بود، همچنین جنگهایی بین سربداران با طغاتیموریان به وقوع پیوست که پیروزي بیشتر براي سربداران بود آنها حتی موفق شدند طغاتیمورخان را به قتل برسانند و به عمر آخرین بقایاي مغول در ایران خاتمه دهند . امراي سربداري در درگیري هاي خود با حکومت جانی قربان در مقایسه با دیگر حکومت ها موفق تر بودند و بیشتر قلمروي آنها را به تصرف خود در آوردند . جنگ هاي بین سربداران و حکومت هاي محلی خراسان علاوه بر غارت و ویرانی سبب تحلیل رفتن قوایشان شد و سرانجام به دست تیمور سرنگون شدند.

منابع مشابه بیشتر ...

6257f49f583dd.JPG

واکاوی روابط فضل بن سهل با امام رضا علیه السلام

سید علاالدین شاهرخی

چگونگی ورود و سپس اقامت علی بن موسی الرضا در مرو، پایتخت خلافت اسلامی در دوران خلافت مأمون عباسی، موجب طرح فرضیه‌های مختلف به‌ویژه با محوریت برخی شخصیت‌های مهم آن دوران است. فضل بن سهل ملقب به ذوالریاستین در جریان ولایت‌عهدی و دیگر موضوع‌های مهم مرتبط با امام، گاه با تحلیل‌های متفاوت و حتی متضاد مواجه شده است. چنین به نظر می‌رسد برای دست‌یابی به درکی جامع و منطقی از مسائل مربوط به آن حضرت با مأمون و دربارش، ضرورت دارد افکار و اقدامات ذوالریاستین در مورد امام به دقت بررسی گردد. این پژوهش تلاش دارد با رویکردی توصیفی ـ تحلیلی و با استفاده از روش پژوهش تاریخی، نقش این وزیر مقتدر را در چگونگی رابطه مأمون با امام رضا بررسی کند. یافته‌های پژوهش، گویای نفوذ فوق‌العاده ذوالریاستین بر مأمون است، با این حال وی در ارتباط با امام بیش‌تر متأثر از مأمون بود و کوشید با نزدیک ساختن افکار و تصمیم‌گیری خود به خلیفه، موقعیت خودش را تحکیم نماید. فضل با وجود داشتن اقتدار، نتوانست بر آن حضرت تسلط یابد، در عین حال شواهد متقنی نیز بر ارادت او نسبت به امام وجود ندارد.

6252cf1cde9eb.JPG

بررسی علل تحول مراسم آیینی و سوگواری شهر مشهد در دوره قاجار

حسین آبادیان, علی روحانی قوچانی, شهرزاد ساسان پور, منیره کاظمی راشد

مؤلفه دین و مذهب، همواره نقش عمده‌ای در زیر ساخت فکری جامعه ایرانی داشته است و تأثیر مستقیم آن در بیشتر تحولات اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی جامعه چشمگیر است. ازاین‌رو در طول تاریخ، حکومت‌ها توجه خاصی به مذهب و مراسم آیینی داشته‌اند. در دوره قاجار در کنار تداوم شکل برگزاری مراسم مذهبی و آیینی، یک نوع تحول هم در آنها صورت گرفت. ایالت خراسان و به ویژه شهر مشهد به سبب موقعیت خاص خود، یکی از مراکز اصلی این تحول بود. مقاله پیش رو با روش وصفی - تحلیلی در پی پاسخ به این پرسش است که مراسم آیینی وسوگواری در مشهد به عنوان مهم‌ترین شهر مذهبی ایران به چه میزان تحت تأثیر عوامل مختلف، به ویژه رویکرد سیاسی حاکمان قاجار و عوامل اجرایی آن دچار تحول شد؟