فاطمیان در 297 در شمال افریقا حکومت کردند. این دوران یکی از درخشان ترین دوره های اسلامی به لحاظ علم و هنر بود. آنان در معماری، شیشه گیری، نقاشی و عاج کاری سرآمد بودند. در ضرب سکه و طراز آن تحولاتی ایجاد کردند. تشریفات دولتی سبب توجه بیشتر آنان به هنرهای زینتی بود. لذا تلاش وافری در زمینه هنر به انجام رساندند. 

منابع مشابه بیشتر ...

6260fcb0701c3.JPG

نقدی بر «رویت هلال از دیدگاه فاطمیان»

علی محمد الحرک

مواهب و برکات مقدس اسلامى مسلمانان به ویژه روحانیان بسیاراست . انقلاب اسلامى درایران یک رفرم و تغییر در سطح نبود که در زندگى مسلمانان طرح نو درافکند اندیشه ها را متحول کرد معیارها را دگرگون ساخت ارزشهاى متناسب فطرت بشر را بر جوامع حاکم کرد استعدادهاى نهفته جوانان این مرز و بوم را بلا نده ساخت درجوامع روحانى انجماد را مبدل به روشن بینى عوام زدگى را به اصول مدارى فرد گرایى را به سکان دارى جمع و جامعه تبدیل کرد و علوم و دانش حوزویان را که در جامعه طاغوتى مجال بروز و عینیت نداشت چونان خون در پیکره جامعه تزریق کرد.این تحول آفرینى در عرصه فکر و نظر در حوزه هاى علمیه رشدى چشمگیرر و فزاینده داشت به گونه اى که سخنان نو و بدیع در بدو انتشار مجله امروز نقل صفحات روزنامه هاست . برخى مباحث که در آن روزگار بدعت تلقى مى شد و طرح آنها مایه علمى و شجاعت عمل مى طلبید اکنون ازاصول محرزه و قواعد مورداتفاق همه حوزویان شده است .

6260fbce1fc15.JPG

روزه و مسالۀ رویت هلال، از دیدگاه فاطمیان

احمد ابراهیم

نوشته اى که از نظر خوانندگان عزیز مى گذرد ترجمه مقاله استاد ابراهیم احمد با عنوان : ( الصوم عندالفاطمیین) است که به طور خلاصه در باب اختلاف هلال در کشورهاى مختلف اسلامى بحث مى کند. نویسنده سعى دارد ضمن نشان دادن راه حلى براى برطرف ساختن این مساله یک روش عملى یکسان را دراحتساب ماههاى قمرى ارائه دهد تا آغاز وانجام این ماهها خصوصا ماه مبارک رمضان و دو عید فطر و قربان در همه بلاداسلامى در یک روز باشد واز بروزاختلاف جلوگیرى شود و در همین راستا قواعد واصول( فاطمیان) را توصیه مى کند ( البته نه به صورت یک راه حل قطعى ) تا شاید محققین دیگر نیز با توجه به نظریات گوناگون به یک نتیجه کافى و نهایى دست پیدا کنند.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

54fd4de386b91.jpg

فاطمیان و روابط بین الملل

حمیدرضا وردی

فاطمیان برای مدتی نزدیک به 270 سال در شمال افریقا و مصر حکومت کردند. آنان تشکیلات اداری قضایی و نظامی گسترده ای ایجاد کردند و روابط گسترده ای نیز با سایر دولت ها داشتند. این روابط همه ابعاد اقتصادی فرهنگی اجتماعی و نظامی را شامل می شد. در ابتدای امر به صورت محدود با قبایل و دول همجوار بود اما با فزونی قدرت این روابط را تا هند و شمال ایران گسترش دادند و داعیان خود را برای تبلیغ کیش اسماعیلی به این سرزمین ها می فرستادند. 

تاریخ/دولت های شیعی/شمال افریقا/فاطمیان
مقاله