حکومت ایلخانان مغول با آمدن هلاکو خان به ایران آغاز شد.منگوقا آن،خان مغول،به علت شکایت‌هایی که‌ از سوی حکام مغولی ایران و علمای اهل تسنن-از جمله قاضی شمس الدین قزوینی و مسیحیان درگیر در جنگ‌های صلیبی با مسلمانان-رسیده بود،قدرت اسماعیلیان و خلافت عباسی را برای بقای مغولان‌ خطرناک دانسته،هلاکو،برادرش را مأمور نمود تا به سوی ایران لشکر کشیده،هر دو نیرو را براندازد.شیعیان‌ اثنی عشری که در طول تاریخ،هم از اسماعیلیان و هم از عباسیان،ناملایمات سیاسی و مذهبی بسیاری تحمل‌ کرده بودند،هلاکو را در هر دو مورد یاری رساندند.خواجه نصیر الدین طوسی از یک طرف از عوامل‌ درونی نابودی اسماعیلیان به شمار می‌رود-که رکن الدین خور شاه را تشویق به تسلیم شدن نمود-و از طرف دیگر از عوامل بیرونی نابودی خلافت عباسی نیز محسوب می‌شود.هرچند هلاکو به قصد براندازی‌ عباسیان از مغولستان رهسپار غرب شده بود،ولی تشویق و تحریک خواجه نصیر الدین-در مقابل عواملی‌ که هلاکو را در انجام مأموریت دچار تردید می‌کردند-نقش موثری داشت.ابن علقمی،وزیر شیعی مستعصم، خلیفه عباسی-نیز از درون زمینه‌های براندازی خلافت را فراهم آورد.با برافتادن خلافت عباسی هرچند کل اسلام در معرض خطر قرار گرفت،شیعیان به علت روحیه تساهل و تسامح مذهبی ایلخانان-که ناشی از نداشتن اصالت در اعتقادات دینی بود-توانستند رشد یابند و باور شوند و ثمر نشینند.ایلخانان تحت‌ تاثیر کارگزاران مسلمان خود،نه تنها اسلام آوردند،بلکه در دوره غازان و اولجایتو،تحت تاثیر امیر،وزیر و علمای اهل تشیع،به عقاید شیعی نیز گرایش یافتند و اولجایتو برای مدتی کوتاه به تشیع گروید.شیعیان در پایان این دوره با بنیانگذاری حکومتی شیعی در بخشی از خراسان،راه گسترش تشیع را هموارتر نمودند.

منابع مشابه بیشتر ...

626118cc57bba.JPG

الحقبة التأسیسیة للتشیع الاثني عشري: حوار الحدیث بین قم وبغداد تألیف الدکتور أندرو ج. نیومان؛ عرض ودراسة

علی زهیر هاشم الصراف

خلّف المستشرقون أسلاف الباحثین الغربیین حالیاً تراثاً لا بأس به من الدراسات المشرقیة والإسلامیة إستفاد منه هؤلاء الباحثون، فالإستشراق تحوّل إلى مجالات علمیة بحتة أصبحت تدرسها الکلیات ومراکز الأبحاث، لکنّ تلک الأبحاث بقیت تخدم أهداف ومصالح الغرب الإمبریالیة فی بعض الموارد، إلا أن الکثیر منها حالیاً نابعة عن وجدان باحثین غربیین أحرار یصنّفون الکتب والأبحاث من أجل إرضاء أطماحهم البحثیة واستکمالاً لمسیرتهم العلمیة. ومن جملة الحقول البحثیة المهمة التی کتب فیها الباحثون الغربیون الکثیر من هذه الدراسات، هی الدراسات الإسلامیة والحدیث الشریف منها بالتحدید سیّما الحدیث الشیعی. ومن هؤلاء الباحثین المعاصرین أستاذ جامعة إدینبرا الدکتور أندرو ج. نیومان الذی شهدنا له العدید من المساهمات فی حقل الفکر الإمامی وبالتحدید دراساته فی الحدیث الشیعی وجهود علماء الإمامیة فی العصر الصفوی وتحدیداً فی موضوع جدلیة الدین والعلماء مع السیاسة ورجالها. وما نهدف إلیه من دراستنا هذه هو نقد کتاب الباحث نیومان الهامّ عن تاریخ الحدیث الشیعی فی القرون التأسیسیة للمذهب الإمامی وأثر النهجَین الفکریَین الهامَّین عند علماء الإمامیة وهما: النهج الأصولی والنهج الإخباری الذی یمثله قم والقمّیون آنذاک فی تدوین أقدم ثلاثة مجامیع روائیة عند الشیعة الإمامیة: المحاسن للبرقی (توفی بین 274ـ280 ه‍/ 887ـ893 م) وبصائر الدرجات للصفّار القمّی (ت 290 ه‍/ 903 م) والکافی فی علم الدین للکلینی الرازی (ت 329 ه‍/ 941 م) وفق منهج التحلیل التاریخی والإستقرائی للنصوص التاریخیة والروائیة سیّما من تلک الکتب.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

5501790f0f40f.jpg

آل بویه، عباسیان و تشیع

پروین ترکمنی آذر

سا­­ل­ها قبل از ورود آل بویه به بغداد، خلفای عباسی، عملا"قدرت دنیوی خود را به امیرالامراها منتقل کرده بودند. برادران بویه که گرایش­های شیعی داشتند، پس از فتوح خویش در ایران، متوجه بغداد شدند. معزالدوله پس از ورود به بغداد، در صدد برآمد تا خلافت را از عباسیان به خاندان علی(ع) منتقل نماید، ولی باصلاحدید وزیرش، از این کار منصرف شد و به تغییر خلیفه عباسی اکتفا کرد. انتخاب فردی مطیع به مقام خلافت و خلع آنان در موقع لازم، امتیازی بود که آل بویه در این خصوص به دست آوردند؛ بدین ترتیب، نه تنها اقتدار دنیوی، بلکه اقتدار معنوی خلفای عباسی به تدریج رو به کاستی گذاشت. اما در دراز مدت، غیبت امیران بویی از بغداد و اختلاف میان آنها در شاخه­های عراق و فارس، زمینة بازیابی قدرت خلفا را فراهم آورد. آنان به تدریج قدرت معنوی خود را افزایش دادند و سپس برای دست‌یابی به قدرت دنیوی، از قدرت نظامی نو پای طغرل سلجوقی، برای شکستن دیلمیان سود جستند. لیکن خلفای عباسی دیگر هیچگاه به جایگاه قدرتمند اولیه خود بازنگشتند.

تاریخ/دولت های شیعی/ایران/آل بویه
مقاله
54f46a7679e51.jpg

تجلی فرهنگ انتظار در قیام های دو قرن اول هجری در ایران

پروین ترکمنی آذر

فلسفه انتظار، علاوه بر ابعاد معنوی و دعوت انسان ها به خیر و صلاح، در بعد اجتماعی، تلاشی برای برقراری ساختار اجتماعی بر مبنای عدالت و برابری است. در طول تاریخ، منتظران ـ ادیان و آیین ها ـ چشم به ظهور منجی و مصلحی اجتماعی داشته اند. آموزه های قرآنی بشارت جامعه ای را می دهد که انسان های صالح، وارث آن هستند. احادیث و روایات تاکید دارند که منجی مورد نظر، از خاندان پیامبر بوده، با نام «مهدی» شناخته می شود. مقاله حاضر قیام های دو قرن اول هجری را که با رویکرد فلسفه انتظار و به نام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) صورت گرفته و در تحولات سیاسی و اجتماعی ایران تاثیرگذار بوده است را در سه گروه: قیام هایی با توسل به اندیشه موعودگرایی شیعه به نام مهدی؛ قیام های مسلمانان، علیه خلافت اموی و عباسی به نام الرضا من آل محمد؛ قیام های ایرانیان بر اساس افکار مذهبی التقاطی ـ اسلام و باورهای پیش از اسلام ـ مورد بررسی قرار می دهد. این قیام ها در نهایت، موجب آشنایی مردم ایران با حقوق انسانی و اسلامی شان شد.

تاریخ/تاریخ معصومان(ع)/امام مهدی(ع)
مقاله