از جمله مسایل مورد بحث در حوزه حدیث‌پژوهی شیعه،"اصول اربعمائة یا اصلهای چهارصدگانه است. اگرچه در اصل این قضیه میان علمای امامیه اختلاف‌نظر وجود ندارد و تقریبا همه حدیث‌پژوهان شیعه‌ بر آن اتفاق‌نظر دارند،اما در اینکه معنای اصل چیست و تعداد این اصول چه اندازه است و آغاز نگارش‌ آن به چه دورانی می‌رسد و چه فرقی میان اصول با کتاب و مصنف است،اختلاف‌نظر پدید آمده است. آنچه در مجال کنونی مورد بحث قرار گرفته،بررسی جوانب مختلف این موضوع است که با تکیه بر منابع‌ متعدد،سعی شده است تصویر روشنی از آن به دست دهد.ضمن آنکه در مباحث پایانی به دیدگاه امام‌ خمینی(ره)در این‌باره نیز اشاره شد تا علاوه بر طرح دیدگاه متقدمان،به جایگاه این بحث در اندیشه‌ متأخران نیز اشارتی شده باشد.

منابع مشابه بیشتر ...

5944d0039d274.jpg

میزان اعتبار راویان عامه از دیدگاه علمای شیعه

فرشته دارابی, حمیدرضا بصیری

برخی از علمای شیعه‌ در راه‌ قبول‌ روایت‌ و خبری‌ که‌ از رسول‌ خدا و یا أئمۀ طاهرین‌ به‌ آنها می‌رسد، شیعی‌ مذهب‌ بودن‌ راوی‌ آن‌ حدیث را شرط نمی‌دانند، بلکه‌ برای‌ ایشان وثوق‌ به‌ راوی‌ کفایت‌ می‌کند. مؤید این مطلب، تاریخ علمای شیعه است که به این موضوع از نظرگاه‌های مختلفی نگریسته‌اند تا جایی که گاه نظریات متضادی در باره توثیق و عدم توثیق راویان عامه بیان داشته‌اند.این پژوهش در پی آن است که با روش کتابخانه‌ای اسنادی و به شیوه توصیفی _ تحلیلی به واکاوی دیدگاه‌های علمای شیعه در باره اعتبار راویان اهل سنت از دوره متقدمین تا زمان معاصر بپردازد. با تأمل در کتب علمای متقدم توثیقات خاص و عامی در باره راویان عامی مذهب به دست می‌آید. در کتب علمای متأخر نیز به تبعیت از علمای متقدم، برای برخی از راویان عامه توثیق‌های عام و خاص بیان شده‌ است و آنها با شواهد و مدارکی به تحلیل مرویاتشان پرداخته، جهت صحت آنها را بیان نموده‌اند. پژوهش حاضر با کنار هم گذاشتن جنبه‌های مختلف مبانی هر دو طیف علمای شیعه به جامعیتی از شواهد دست یافته است. در پایان نیز با بررسی برخی از مهم‌ترین منابع رجالی و روایی شیعی، آماری از تعداد روایان موثق اهل سنت بیان کرده است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

546722b83d441.jpg

علامه شعرانی و جمع قرآن

نادعلی عاشوری

علامه شعرانی تعلیقات فراوانی بر کتب دینی نظیر تفسیر ابوالفتوح و منهج الصادقین نوشته‌است. در لابلای این تعلیقات نظریات نادری در زمینه جمع و نگارش قرآن و نظم و ترتیب آیات و سوره‌های آن اظهار کرده‌است. حاصل نظریات او این است که نزول دفعی قرآن بر فرشته وحی و نزول تدریجی آن بر قلب پیامبراسلام بوده‌است و آن حضرت چنان قرآن را در حافظه داشت که هیچگاه فراموش نمی‌کرد یا در خواندنش به اشتباه نمی‌افتاد. جمع آیات در سوره به دستور آن حضرت بود؛ اما جمع سوره‌ها در مصحف به اجتهاد صحابه صورت گرفته‌است و در این خصوص نهی شرعی یا عقلی وجود نداشته‌است .

قرآن/علوم قرآنی/پژوهشی
مقاله