تورق عقدي است که با هدف تامين منابع مالي و نقدينگي صورت مي گيرد و در بيشتر مذاهب فقهي به عنوان بخشي از بيع العينه مورد بحث قرار گرفته است. اخيرا در برخي از بانک هاي کشورهاي عربي از اين عقد استفاده مي شود که اجراي آن موافقان و مخالفاني در ميان انديشمندان اهل سنت دارد. به دليل استفاده از اين عقد براي تامين نقدينگي و سرمايه در گردش بازرگانان و توليدکنندگان، مناسب بود جواز آن از منظر فقهاي اماميه نيز مورد بررسي قرار گيرد. در اين مقاله به استخراج ديدگاه اماميه با استفاده از منابع فقهي با روش توصيفي و تحليل محتوا پرداخته شده است. نتايج به دست آمده نشان مي دهد نه تنها نمي توان دلايل قابل اتکايي بر عدم صحت اين عقد و مخالفت آن با عمومات و اطلاقات ارائه کرد، بلکه براي تاييد صحت اين عقد مي توان از آثار متعدد علمي فقهاي اماميه استفاده کرد.

منابع مشابه بیشتر ...

596381cf91b20.jpg

اثر تعهد به تملیک در فقه امامیه و حقوق ایران

اسماعیل نعمت اللهی

در موارد معمولی، مورد معامله در عقودی مانند بیع و اجاره، شیء دارای ارزش مالی مانند عین یا منفعت یا عمل مادی است. اما این که تعهد به انجام عمل نیز دارای ارزش مالی است و می تواند موضوع معامله قرار گیرد، مورد گفتگو است. علاوه بر این، در مواردی که موضوع تعهد، تملیک مال معین یا کلی است، این سوال مطرح می شود که آیا تعهد موجب ملکیت یا طلب متعهدله نسبت به آن مال معین یا کلی است؟ این مقاله درصدد اثبات این نکته است که عمل حقوقی دارای ارزش مالی است و می توان آن را موضوع معامله قرار داد اما چنین اقدامی به طور متداول تنها در قالب صلح یا عقدی مستقل و بی نام و نیز در قالب شرط ضمن عقد تحقق می یابد. البته عمل حقوقی، فاقد ارزش مالی مستقیم است. به همین جهت، در مواردی که موضوع معامله، تعهد به تملیک مال معین یا کلی است، اثر چنین معامله ای صرفا پیدایش تکلیف به انجام تعهد با آثار خاص آن است. پیدایش این تکلیف ملازمه ای با پیدایش ملکیت متعهدله نسبت به آن مال معین یا کلی یا دینی به ارزش عمل مورد تعهد ندارد.

595e23d3923cc.jpg

حمایت از کارکنان پزشکى در مخاصمات مسلحانه از منظر حقوق بین‏ الملل بشردوستانه و فقه امامیه

مهدی فیروزی

یکى از اصول مهم و بنیادین حقوق بشردوستانه بین‏المللى و آموزه‏هاى اسلامى، به ویژه فقه امامیه، اصل تفکیک بین نظامیان و غیرنظامیان در مخاصمات مسلحانه است که بر اساس آن، هدف قرار دادن غیرنظامیان ممنوع گردیده است. یکى از گروه‏هایى که با هدف کمک به مجروحان و بیماران در مخاصمات مسلحانه حضور مى‏یابند، کارکنان پزشکى هستند. سؤالى که این مقاله در پى پاسخ به آن است، این است که قواعد و مقررات حقوق بشردوستانه و فقه امامیه، از کارکنان پزشکى براى انجام وظایفشان در برابر اقدامات متخاصمان در مناقشات مسلحانه، چه حمایتى مى‏کنند و مبناى این حمایت چیست؟ فرضیه مقاله بر آن است که قواعد حقوق بشردوستانه و فقه امامیه از کارکنان پزشکى براى انجام وظایفشان حمایت مى‏کنند و مبناى این حمایت، اصول و قواعد فقهى و حقوقى همچون »اصل تفکیک« و «قاعده نفى اعتدا»مى‏باشد. براى پاسخ به سؤال فوق و اثبات فرضیه، این مقاله در دو گفتار تنظیم شده است. در گفتار اول، به تحلیل مفاهیم مرتبط و اهمیت و تاریخچه بحث پرداخته خواهد شد. در گفتار دوم، مبانى فقهى و حقوقى حمایت از کارکنان پزشکى بررسى مى‏شود.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

5505883beb1eb.jpg

تصوف تشیع گرای قرن نهم

محمدرضا یوسفی

از ويژگي هاي بارز قرن نهم از نظر مذهبي، رواج مذهب تشيع و اظهار تمايل عمومي مردم نسبت به اين مذهب است. سياست آزادي مذهبي تيموريان كه ادامه سياست مغولان بود، زمينه را براي تضارب آرا مهيا ساخت و در اين راستا، مكتب تشيع كه از پايه هاي اعتقادي استواري برخوردار بود، رشد چشمگيري يافت و مقدمات تشكيل يك دولت شيعي در قرن بعد فراهم گرديد. از طرف ديگر، آرامش نسبي ايجاد شده بعد از فتوحات تيمور و احترام وي به مشايخ تصوف، موجب رواج و رونق خانقاه ها شد. مشايخ صوفيه در اين دوره يا خود شيعه بودند و اساس كار خود را بر پايه تعاليم تشيع استوار مي كردند، يا اگر سني هم بودند، سني كم تعصب و متمايل به شيعه بودند. ضمن اينكه خصلت ظلم ستيزي و سازش ناپذيري تشيع كه متاثر از نهضت كربلاست، زمينه ساز قيام هاي متعدد صوفيان عليه ظلم و فساد حاكم بر جامعه شد. لذا حكام و سلاطين كه از اين قدرت مكتوم مطلع بودند سعي بر سازش و مدارا با مشايخ صوفيه داشتند. مقاله حاضر، به بررسي تصوف و نقش آن در قرن نهم هجري مي پردازد.

تاریخ/تاریخ عمومی/از656 تا 907 تشکیل صفویه
مقاله
54f707a505234.jpg

سیمای حضرت فاطمه (ع) در آینه شعر حکیم سنایی و ناصر خسرو

محمدرضا یوسفی

  از آنجا که زندگی کوتاه حضرت فاطمه (علیها السلام) پس از رحلت نبی اکرم (صلی الله علیه و آله) از موارد عمده اختلافات بین شیعه و سنی است، شخصیت و حیات آن بانوی نمونه، کمتر در آینه ادبیات و شعر فارسی منعکس شده است؛ این نکته به ویژه در ادوار آغازین شعر فارسی که غلبه با اهل سنت بوده است، بیشتر صدق می کند. ناصرخسرو شاعر قرن پنجم (متوفی 481) پس از آنکه متعاقب تحول درونی و روحی به مذهب تشیع درآمد، یکی از مضامین اصلی شعرش را ذکر مناقب اهل بیت (علیهم السلام) و ستایش آن خاندان به خصوص حضرت فاطمه (علیها السلام) قرار داد. مقام و شفاعت آن بانو در قیامت و فضایل همسر و فرزندان، و مظلومیتش در دنیا در شعر او بازتاب ویژه ای دارد. حکیم سنایی غزنوی شاعر قرن پنجم و ششم (متوفی 535) جزو نخستین شاعران رسما سنی مذهبی است که به بیان منزلت و منقبت حضرت فاطمه (علیها السلام) پرداخته است. او حضرتش را با القاب زهرا، خیرالنسا، دختر مصطفی، بتول و مادر حسن و حسین معرفی کرده و به این ترتیب بخشی از شخصیت، منزلت و مظلومیت وی را منعکس نموده است.

تاریخ/تاریخ معصومان(ع)/حضرت فاطمه(س)
مقاله