از آنجا که زندگی کوتاه حضرت فاطمه (علیها السلام) پس از رحلت نبی اکرم (صلی الله علیه و آله) از موارد عمده اختلافات بین شیعه و سنی است، شخصیت و حیات آن بانوی نمونه، کمتر در آینه ادبیات و شعر فارسی منعکس شده است؛ این نکته به ویژه در ادوار آغازین شعر فارسی که غلبه با اهل سنت بوده است، بیشتر صدق می کند. ناصرخسرو شاعر قرن پنجم (متوفی 481) پس از آنکه متعاقب تحول درونی و روحی به مذهب تشیع درآمد، یکی از مضامین اصلی شعرش را ذکر مناقب اهل بیت (علیهم السلام) و ستایش آن خاندان به خصوص حضرت فاطمه (علیها السلام) قرار داد. مقام و شفاعت آن بانو در قیامت و فضایل همسر و فرزندان، و مظلومیتش در دنیا در شعر او بازتاب ویژه ای دارد. حکیم سنایی غزنوی شاعر قرن پنجم و ششم (متوفی 535) جزو نخستین شاعران رسما سنی مذهبی است که به بیان منزلت و منقبت حضرت فاطمه (علیها السلام) پرداخته است. او حضرتش را با القاب زهرا، خیرالنسا، دختر مصطفی، بتول و مادر حسن و حسین معرفی کرده و به این ترتیب بخشی از شخصیت، منزلت و مظلومیت وی را منعکس نموده است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

58bc01bde576b.jpg

عقد تورق برای تأمین نقدینگی از منظر فقهای امامیه

محمدرضا یوسفی

تورق عقدي است که با هدف تامين منابع مالي و نقدينگي صورت مي گيرد و در بيشتر مذاهب فقهي به عنوان بخشي از بيع العينه مورد بحث قرار گرفته است. اخيرا در برخي از بانک هاي کشورهاي عربي از اين عقد استفاده مي شود که اجراي آن موافقان و مخالفاني در ميان انديشمندان اهل سنت دارد. به دليل استفاده از اين عقد براي تامين نقدينگي و سرمايه در گردش بازرگانان و توليدکنندگان، مناسب بود جواز آن از منظر فقهاي اماميه نيز مورد بررسي قرار گيرد. در اين مقاله به استخراج ديدگاه اماميه با استفاده از منابع فقهي با روش توصيفي و تحليل محتوا پرداخته شده است. نتايج به دست آمده نشان مي دهد نه تنها نمي توان دلايل قابل اتکايي بر عدم صحت اين عقد و مخالفت آن با عمومات و اطلاقات ارائه کرد، بلکه براي تاييد صحت اين عقد مي توان از آثار متعدد علمي فقهاي اماميه استفاده کرد.

فقه
مقاله
5505883beb1eb.jpg

تصوف تشیع گرای قرن نهم

محمدرضا یوسفی

از ويژگي هاي بارز قرن نهم از نظر مذهبي، رواج مذهب تشيع و اظهار تمايل عمومي مردم نسبت به اين مذهب است. سياست آزادي مذهبي تيموريان كه ادامه سياست مغولان بود، زمينه را براي تضارب آرا مهيا ساخت و در اين راستا، مكتب تشيع كه از پايه هاي اعتقادي استواري برخوردار بود، رشد چشمگيري يافت و مقدمات تشكيل يك دولت شيعي در قرن بعد فراهم گرديد. از طرف ديگر، آرامش نسبي ايجاد شده بعد از فتوحات تيمور و احترام وي به مشايخ تصوف، موجب رواج و رونق خانقاه ها شد. مشايخ صوفيه در اين دوره يا خود شيعه بودند و اساس كار خود را بر پايه تعاليم تشيع استوار مي كردند، يا اگر سني هم بودند، سني كم تعصب و متمايل به شيعه بودند. ضمن اينكه خصلت ظلم ستيزي و سازش ناپذيري تشيع كه متاثر از نهضت كربلاست، زمينه ساز قيام هاي متعدد صوفيان عليه ظلم و فساد حاكم بر جامعه شد. لذا حكام و سلاطين كه از اين قدرت مكتوم مطلع بودند سعي بر سازش و مدارا با مشايخ صوفيه داشتند. مقاله حاضر، به بررسي تصوف و نقش آن در قرن نهم هجري مي پردازد.

تاریخ/تاریخ عمومی/از656 تا 907 تشکیل صفویه
مقاله