544dea7c0fd84.jpg

کاستی ها و لغزش های یک نوشته در گزارش زندگی فضل بن شاذان نیشابوری (م 260 ق)

فضل بن شاذان نیشابوری، بی تردید، یکی از ارجمندترین فقیهان و متکلمان صاحب فکر و نوآوری است که در دهه‌های پایانی سده دوم هجری متولد و حداکثر دو ماه پیش از شهادت امام عسکری(ع) به سال 260هجری، با مرگ شهادت‌گونه فوت کرد. او از صحابیان چهار امام معصوم (امام رضا، امام جواد، امام هادی و امام عسکری علیهما السلام) بوده که با استعداد و تلاش شگرف خویش، نقشی والا و سترگ در انتقال میراث شیعی داشته و به منظور تبیین و مرزبانی از آن مکتب، به تالیف 180 نگاشته توفیق یافته است. دایره المعارف تشیع - که از فرآورده‌های عرصه فرهنگ و معارف سال‌های اخیر است - از رهگذر این که ابن شاذان از دانشمندان آن ساحت و مکتب است، به زندگی او در حد کمتر از نصف صفحه پرداخته که سوگمندانه باید گفت که همان حجم اندک - که خود نوعی گلایه را به همراه دارد - دستخوش آشفتگی و ناسره نویسی شده و رهاوردی که برآیند پژوهش و تحقیق باشد، به دست نداده است. درباره موضوع نژاد، اساتید، شاگردان، نگاشته‌ها و زاویه‌ای از فراز و فرود حیات سیاسی او ره به صواب پیموده نشده است و آمیخته با کاستی‌هاست. در این مقاله به خلأهای آن متن پرداخته شده که امید است به غنی سازی آن متن در چاپ‌های بعد کمک نماید.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

55a6142699134.png

کاستی های گزارش دائره المعارف بزرگ اسلامی از محدث فضل بن شاذان

مهدی بیات مختاری

دائره المعارف بزرگ اسلامی که پس از انقلاب، به عرصه فرهنگ کشور پيوسته، حاوی نکاتی همانند ترديد در استماع مستقيم «فضل بن شاذان نيشابوري» (م260 ﻫ/ 874 م) از امام رضا(ع)، ورود پاره‌ای اخبار سرزنش‌آميز از امام حسن عسکری(ع) در ارتباط با وی، جسم‌گرايی وی و قرابت وافر ديدگاهش به عقايد سلفيان اهل سنّت، ترديد در صحّت اسناد کتاب الايضاح به وی و موضوعاتی ديگر با همين صبغه می‌باشد. اين باورها و رويکردها، از سوی اين مقاله نااستوار تلقّی و تأکيد شده که توقيع منسوب به امام عسکری(ع) در عتاب «فضل» که همان هم مأخذ جسم‌گرا بودن وی قلمداد شده، از سوی تمام رجاليان، فاقد اعتبار و مجعول به شمار آمده است. به علاوه روايت وی از امام رضا(ع) و صحّت اسناد الايضاح به وی، مورد تأييد قرار گرفته است. شناخت مواضع راستين اين فقيه متکلّم، محدّث و صحابی والا مقام ائمه(ع) که دل‌مشغول ارتقای معرفت دينی و با خورشيد فروزان انديشه خويش و کندوکاوهای گسترده و نگارش يکصد و هشتاد کتاب در قرن سوم، تأمين کننده حيات علمی و فکری جامعه خويش بود، بی‌ترديد سهمی بنيادی در تعالی نسل ما دارد. سزا و بلکه وظيفه اين است که رهيافت‌های اين گونه افراد نشر يابد تا در امتداد يافتن بيدارگری‌ها و مواضع به حقّشان، خللی واقع نگردد.

کتابشناسی/کلیات
مقاله
54bb6bb9f37ab.jpg

التباس فضل بن شاذان شیعی و سنی از قرن سوم هجری

مهدی بیات مختاری

فضل بن شاذان نیشابوری، متکلمی شیعی و فضل بن شاذان رازی، دانشمندی سنی است. اشتراک در نام، معاصربودن و همسانی عناوین برخی تالیفاتشان، سبب شده از زمان ابن ندیم بغدادی (م380ق) به بعد، التباسی پدید آید و نام یکی با دیگری اشتباه گرفته شود. در این مقاله به ایجاز، به تسلسل تاریخی خلط و مصادیق آن، اشاره شده، برای تمایز آن دو شخصیت، از راهکارهایی همانند بازشناسی کنیه، جد، استادان، شاگردان، تخصص و تصنیفات هر یک، استفاده شده است. تخصص اصلی «ابوالقاسم فضل بن شاذان بن عیسی رازی» (م290ق)، در علوم قرآنی و علم تفسیر، به ویژه دانش قرائات بوده و با دانش فقه نیز آشنا بوده است. مشایخ و شاگردان وی، همگی جزو اهل سنت به شمار می آیند. اما ابومحمد فضل بن شاذان بن خلیل نیشابوری (م260ق)، در دانش های حدیث، فقه و کلام شیعی نامبردار است. وی نظریه پرداز ارشد علم کلام و مؤلف ده ها ردیه، بر گرایش های کلامی عصر خویش می باشد.

رجال/تک نگاری ها
مقاله