درباره نویسنده

ابوالفضل شاذان ابن جبرئیل بن اسماعیل بن ابی طالب القمی فقیه مشهور شیعه امامی قرن ششم قمری که از شاگردان عالمان برجسته شیعه بوده و افرادی نظیرفخار بن معد و محمد بن جعفر مشهدی را تربیت کرده است. کتابهایی به وی منتسب است که می توان به کتاب الروضة فی فضائل امیرالمؤمنین اشاره کرد. سديد الدين، ابوالفضل، شاذان بن جبرئيل بن ابى طالب قمى در شهر قم متولد گشته اما ساكن مدینه منوره بوده و در تأليفات خود نيز اشاره نموده كه در شهر مدينه آنها را نوشته است. تاریخ دقیق تولد و مرگ وی دانسته نیست اما بنا بر نظر شرح حال‌نگاران و کتاب‌شناسانی چون سيد محسن امين و شيخ آقا بزرگ تهرانى ، او از علماى قرن ششم قمری است. سيد محيى الدين بن زهره در سال 548 هجرى از او روايت نقل كرده است. در پايان كتاب كفاية الاثر خزاز نيز، اجازه ‏اى به خط سديد الدين براى عبد الله بن على بن زهره و فرزندش محمد بن عبد الله بن على وجود دارد كه در پايان آن تاريخ 584 هجرى ذكر شده است. با وجود چنين قرائنى و اينكه تاريخ تأليف كتاب إزاحة العلة سال 558ق. بوده، می‌توان حدس زد كه دوران زندگى او قرن ششم هجرى است. تاريخ وفات وى دقيقا مشخص نيست ؛ اما او تا سال 584 هجرى مسلّما زنده بوده و تاريخ وفات او را در حدود سال ‏هاى 590 تا 600 هجرى دانسته‏ اند.  

منابع مشابه بیشتر ...

625bb003d4105.JPG

مرويّات أهل البيت (ع) من كتب أخبار المدينة

احمد خامه یار

تحتوي مصادر حديث الشيعة على كمٍّ كبير بل هائل من تراث أئمة أهل البيت (عليهم السلام) وما رُوي عنهم، ولكنّ نعلم أن رواياتهم وأخبارهم ليست منحصرة في مصادر الشيعة فقط، والباحث في تراثهم (عليهم السلام) يجد في ثنايا مصادر التراث الإسلامي القديمة بمختلف مواضيعها، كالفقه والحديث والسيرة والتاريخ، مرويات كثيرة أخرى عن أئمة أهل البيت (عليهم السلام).

625820ac5538c.JPG

بررسی زمینه‌ها، انگیزه‌ها و نقش عبدالرحمن بن ملجم مرادی در شهادت امام علی علیه السلام

مریم سعیدیان جزی

این تحقیق به بررسی و بازسازی نقش عبدالرحمن بن ملجم مرادی و عوامل اثرگذار در مسئله شهادت امام علی (ع) می‌ پردازد و نقش فرهنگ قومی، نظام اجتماعی و طبقات اثرگذار را در شکل‌گیری و جهت‌دهی تحولات تاریخ صدر اسلام برجسته می‌ سازد. بر اساس تحقیق روشن می‌ گردد؛ مخالفان امام علی (ع) ائتلاف کرده و در مسئله توطئه و ترور آن حضرت وفاق داشتند. ظهور خوارج و تعامل آنها با این گروه فرصتی را فراهم آورد تا جبهه مخالفان قوت بیشتری بگیرد و ترور آن حضرت توسط ابن ملجم صورت بگیرد. او در انجام این امر مصمم و آگاهانه عمل کرد. ابن ‌ملجم شخصیتی برخاسته از نظام قبیله‌ ای، فرهنگ بدوی و کج‌ اندیشی دینی بود. مواضع و عملکرد او و جریان ائتلافی در مسئله شهادت امام علی (ع) در راستای این تفکر قرار داشت. در پژوهش‌‌های انجام شده تنها برخی روایت‌‌های تاریخی مرتبط با ابن ملجم بررسی شده و خالی از تحلیل انتقادی یا ارزیابی سندی و محتوایی است. هم چنین در این تحقیقات متغیرهای اثرگذار در مسئله شهادت امام علی (ع) مورد غفلت واقع‌ شده و آن را ناشی از خشونت و تزلزل اخلاقی و اجتماعی ابن ملجم و گرایش‌های افراطی وی می‌ دانند. در این جستار روش تحقیق تاریخی است و با مراجعه به منابع، روایت‌‌های موجود درباره نقش ابن ملجم در مسئله شهادت امام علی (ع) و عوامل و متغیر‌های موثر در این زمینه صورت‌ بندی، مستند سازی، تبیین، ارزیابی و تحلیل انتقادی می‌ گردد.