جامع نگاری در حدیث شیعه، یک نیاز اساسی جامعه علمی نیمه دوم قرن دوم و سوم هجری در بین شیعه به حساب آمده است. اصحاب امام کاظم(ع) و امام رضا(ع)، در مقام پاسخگویی به این نیاز عصر، به تدوین جوامع حدیثی که غالبا در حوزه فقه بوده است پرداخته اند. در قرن چهارم، مشکلاتی که در جوامع حدیثی اولیه وجود داشت، بزرگانی چون کلینی، صدوق و شیخ طوسی را بر آن داشت که هر یک جامعی حدیثی برای برطرف کردن مشکلات دینی آن عصر تدوین کنند. این کار زیربنای اساسی حرکت جامع نگاری در عصرهای بعد شد. فیض کاشانی، شیخ حر عاملی و مرحوم مجلسی مسیر جامع نگاری را پیمودند و از دست آوردهای جوامع حدیث پیش از خود بهره بردند و آن ها را غنی ساختند. مطالعه تاریخی و شیوه شناسی این کتاب ها می تواند حرکت تکاملی این جوامع را به خوبی گویا باشد. اما این حرکت تکاملی نمی تواند در یک محدوده خاص زمانی محصور شود و اکنون نیز با توجه به نیازهای زمان، ضرورت تدوین جوامع کارآمد حدیثی هم به صورت مکتوب و هم به صورت نرم افزار به ما رخ می نمایاند. در قوت و استحکام کار مرحوم مجلسی در تدوین بحارالانوار، همین بس که هنوز هم مورد مراجعه و استفاده محققان بوده و کارهای حدیثی و گاه عقیدتی پس از آن، مرهون وجود این کتاب باارزش هستند.  

منابع مشابه بیشتر ...

62542898d10d6.JPG

نقد نظریه بوکلی دربارۀ روایات دیدارهای امام صادق علیه السلام با منصور عباسی

زهرا سرباز

این مقاله در صدد نقد نظریه بوکلی درباره روایات دیدارهای امام صادق(ع) با منصور عباسی است. آقای بوکلی، نویسنده مقاله « ریخت شناسی و مفاد بعضی از روایات شیعه امامی » ، بخشی از روایات مربوط به مواجهه امام صادق(ع) و منصور عباسی را که غالبا مربوط به احضار امام به دربار منصور است مورد بررسی قرار داده است. بررسی او تنها مبتنی بر ساختار روایات است. نویسنده تلاش کرده است با این روش به منشا جعل این روایات دست یابد و دیدگاه شیعه امامی درباره ارتباط بین مذهب و قدرت سیاسی را نشان دهد. در مقاله پیش رو ضمن بررسی این روایات، روش آقای بوکلی و دستاوردهای او بررسی شده و نشان داده شده است که روش مبتنی بر ساختار تنها، فاقد کارآیی لازم است و به ویژه برای دستیابی به منشأ جعل یک روایت، شناخت راویان آن ضروری است. در این میان از پدیده‌هایی چون «تقطیع» و «نقل به معنا» در حدیث، در بررسی ساختار این روایات نباید غفلت نمود. از نظر مفهومی، این گروه از روایات به تنهایی برای بیان دیدگاه سیاسی شیعه کافی نیست.

6252cd5ce600e.JPG

شیعه شناسی در روزگار صفوی مروری بر یک اربعین حدیث باارزش

رسول جعفریان

کتاب بستان الناظرین فی معرفه ائمه الهادین اثر محمد یوسف بیکا که در سال 1119 - 1120 نوشته شده، شرح چهل حدیثی است که نویسنده ضمن آن سعی کرده است به مسائل مختلفی که به تشیع و اعتقادات صحیح او مربوط می شود، بپردازد. در واقع، می توان آن را اثری در معرفی شیعه و ویژگی های آن دانست. نویسنده در نوشتار پیش رو، با ارائه گزارشی از کتاب، محتوای آن را در بوته بررسی قرار داده است.