در اين مقاله شواهد روايي نصب الهي امام در مباحث مورد اتفاق اماميه  ب ه ويژه با اشاره به روايات كتاب كافى1كلينى به عنوان منبع اصلى اعتقادى و فكرى شيعه  مورد بررسي و پس از آن « نصب » و « امامت » ،« امام » قرار گرفته اند؛ ب ه اين صورت كه ابتدا مفاهيم ويژگ ي هاى امام  كه م ى تواند شاهد و نشانه اى براي انتصاب الهي وى باشد  بررسى شده اند. از مه مترين ويژگ ى هاى امام م ى توان به عصمت، علم، افضليت و افتراض طاعت اشاره نمود. در اين مقاله شواهد به گونه اى ذكر شده اند كه جايگاه الهى امام در انديشة شيعه ب ه صورت واضح تبيين و نشان داده شود كه نگاه شيعيان به امام ب ه عنوان حجت الهى و خليفة خداوند به گونه اى است كه نم ى تواند حاصل انتخاب فرد توسط ديگران و يا اهل حل و عقد باشد. هم چنين چنين جايگاهى نم ى تواند حاصل سير طبيعى پيشرفت معنوى بشر كه در نظرية علماى ابرار مطرح مى شود  باشد  

منابع مشابه بیشتر ...

5e43da8f90087.JPG

تحلیل مقایسه ای دیدگاه های اصحاب نیشابوری و قمی ائمه(ع) در باب امامت

مصطفی پیرمرادیان, محمدعلی چلونگر, مجید صادقانی, محسن صمدیان

دو شهر قم و نیشابور ازجمله حوزه های مهمی بودند که از نیمه دوم قرن دوم به بعد و پس از افول حوزه کوفه، جمع کثیری از محدثان و اصحاب شیعی را در خود جای دادند. این دو مرکز در ترکیب اجتماعی صحابه ساکن آن ها، جهت گیری های عقل گرایی حدیث گرایی و ارتباط و تعامل با دیگر فرق اسلامی تفاوت های بسیاری داشتند؛ اما در باب مسائل مربوط به امامت، جریان های مشابهی در هر دو شهر وجود داشت. این دو شهر باوجود تمام تفاوت ها و اختلاف های بنیادینی که داشتند، درنهایت در باب امامت به نتایج مشابهی رسیدند و در هر دوی آن ها سه دیدگاه فکری حضور داشت: دیدگاه معروف به جریان اکثریت که روسای علمی شهر از آن حمایت می کردند، دیدگاه های پیروان هشام بن حکم و دیدگاه های پیروان مفضل بن عمر. این مقاله برآن است تا با بررسی تطورات تاریخ فکری امامت در قم و نیشابور، ضمن مقایسه آن ها با یکدیگر، جریان های حاضر در آن دو را در دوره حضور ائمه(ع) تا سال 260ق/874م بررسی کند.

5e43c6f3c36fe.JPG

ویژگی های اساسی امامان (ع) در اندیشه ابن قبه (ره)

اصغر غلامی

برخی مدعی هستند شیعیان سده های نخستین، رویکردی بشری به امامت داشته اند. یکی از عالمانی که با استناد به برخی عبارات متشابه، به عنوان نماینده قرائت بشری از امامت معرفی شده، ابن قبه رازی است؛ اما با بررسی آرای وی درباره ویژگی های امامان معلوم می شود ابن قبه امامان را دارای ویژگی های زیر می دانسته است: 1. وجوب طاعت، 2. حجیت، 3. منصوص و منصوب بودن از جانب خداوند، 4. علم الهی، 5. قدرت الهی (معجزه)، 6.عصمت. بنابراین هرگز نمی توان او را گواهی بر وجود عالمانی با قرائت بشری از امامت، معرفی کرد.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

55a3bc4c5ad31.jpg

جایگاه عقل از منظر محدثان امامیه (شیخ کلینی و شیخ صدوق)

هادی سیدوکیلی

برخی از مورخان، روش مسلمانان را به دو جریان اصحاب حدیث با مشخصه عقل ستیزی، و متکلمین با مشخصه عقلانیت، تقسیم بندی می کنند. این تقسیم که از جریانات فکری غیر امامی گرفته شده است، به امامیه نیز بسط داده می شود. در کتب بسیاری، محدثین شیعی چون شیخ کلینی و شیخ صدوق به عقل ستیزی متهم شده اند. در این مقاله سعی شده است تا با مراجعه به کتب این دو شخصیت مهم امامی، جایگاه عقل در نظر ایشان آشکار گردد.

حدیث/پژوهشی کلام و فرق/کلام و اعتقادات/کلیات
مقاله