مکتب اخلاقی و تربیتی امام حسین(علیه السلام)بر خاسته از نهضت تربیتی پیامبر اکرم(صلی‌ الله علیه و آله و سلم)و امیر مؤمنان علی(علیه السلام)بود.امام حسین(علیه السلام) با برافراشتن پرچم حماسه کربلا و عاشورا مکتبی را بنیان گذاشت که مردمان در همه اعصار به نیکوترین و والاترین تربیت(تربیت اخلاقی نبوی و علوی)دست یابند و بدین ترتیب امام‌ حسین(ع)همگان را به مکتب اخلاقی و تربیتی خود که مکتب یافتن زندگی حقیقی است‌ فرامی‌خواند.درس‌های حماسه حسینی،درس عبودیت،حریت،بصیرت،عدالت،عزت،ایثار و استقامت است که تربیت یافتگان این مکتب آنها را در قرون متمادی به منصه ظهور رسانده‌ اند.این مقاله با عنایت به سخنان،ادعیه و وصایای حضرت ابا عبد الله الحسین(علیه السلام) و یاران آن حضرت و عملکرد و رفتار بازماندگان شهداء و آیات نورانی قرآن و متون دینی به‌ تحقیق پیرامون درس‌های اخلاقی و تربیتی حماسه حسینی پرداخته تا هدایت آفرین و روشنگر راه همه‌ی عاشقان مکتب جاودانه حضرت ابا عبد الحسین(علیه السلام)باشد.

منابع مشابه بیشتر ...

5909dc6f51abf.jpg

زمینه سازی تربیتی مهدویت

محمد احسانی

این مقاله نظر به اهمیت مسئله مهدویت که از مسائل مهم روز جامعه است، و ارتباط مستقیم با زندگی فردی و اجتماعی بشر دارد، موضوع مهدویت را با نگاه تربیتی بررسی کرده است. سه دیدگاه در باب مهدویت مطرح شده که با نقد دیدگاه برون دینی و درون دینی مبتنی بر نظریه غالب اهل سنت، دیدگاه درست به این موضوع با استناد به آیات و روایات تبیین شده است. عمده هدف تحقیق اثبات اثربخشی مهدویت باوری در زندگی فردی و اجتماعی امروز جامعه انسانی بوده است که آثار اعتقاد به ظهور مهدی علیه السلام در پاسخ به اندیشه ناکارآمد جلوه دادن این باور، به خوبی تبیین شده است. این آثار تربیتی اقتضا میکرد که مبانی رفتار مهدی علیه السلامدر عصر ظهور نیز به لحاظ تربیتی بررسی شود و این کار با استناد به قرآن، سنت و سیره پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله در این مقاله انجام گرفته است. در این تحقیق از اسناد و مدارک با روش تحلیلی ـ توصیفی جهت نیل به هدف پیش گفته در فضای کتابخانه استفاده شده است. بدین طریق که اطلاعات موردنیاز از منابع مربوط به مهدویت، تعلیم و تربیت و تفاسیر قرآن کریم جمع آوری شده و با یافته های علوم تربیتی به تجزیه و تحلیل و استنتاج پرداخته است. مهم ترین یافته های این تحقیق، اثبات نیاز جامعه امروز به مهدویت و دستیابی به وظایف تربیتی در سه گروه: فرد، خانواده و حکومت اسلامی نسبت به زمینه سازی ظهور مهدی علیه السلام است. نظر به این وظایف، همه مردم اعم از افراد، خانواده ها و نهادهای اجتماعی در ارتباط با زمینه سازی مهدویت مسئولیت دارند و باید به وظیفه شان عمل نمایند.

590176fed38e5.jpg

آداب و اخلاقیه مهنه التعلیم فی فکر ائمه اهل البیت (ع)

خضر الخفاجی

ان مهنة التعليم من المهن المقدسة والشريفة التي تحتاج الى بيان فكر ائمة اهل البيت الاطهار ولبناء حضارة اسلامية اصيلة ، فكلام الائمة(عليهم السلام) لما لهم من العلم النير والبيان التام في العلم والتعليم واخلاقياته وبما وصلنا من آثارهم وافكارهم القيمة العملاقة. لنخلص بالنتيجة الى :انه يجب على المعلم أن لا يمتنع من تعليم أحد لكونه غير صحيح النية ، فالامتناع من تعليمهم يؤدي إلى تفويت آثير من العلم ، مع أنه يرجى ببرآة العلم تصحيحها . آما يجب على المعلم إذا أشعر من المتعلم فساد النية أن يستدرجه بالموعظة الحسنة ، وينبهه على خطر العلم الذي لا يراد به الله، حتى يقوده إلى القصد الصحيح ، فإن لم ينجع ذلك ، ويئس منه يترك حينئذ ويمنعه من التعلم ، فإن العلم لا يزيده إلا شرا.