دوره امامان متاخر(ع) از سال 183ق با شهادت امام کاظم(ع) شروع شده و در سال 260ق با شهادت امام حسن عسگری(ع) خاتمه می یابد. گروه های مختلفی که ائمه متاخر(ع) با آن ها روبرو بودند، به سه دسته ملحدان، اهل کتاب و مذاهب اسلامی قابل تقسیم بندی اند که شیوه های برخورد این بزرگواران با این گروه ها می تواند برای مرمشق و آموزنده باشد. ازبررسی سیره و تاریخ زندگی امامان متاخر(ع) برمی آید که آن ها برخوردهای زیادی با افکار و باورهای نادرست و منحرف داشتند و شرایط سخت و اختناق شدید باعث نشده که از تبیین درست راه مستقیم دست بردارند، شیوه های علمی که ائمه متاخر(ع) از آن ها استفاده کردند، عباتنداز: تبیین عقلی آموزه مورد شبهه، رفع کج فهمی ها با تبیین صحیح آموزه های اعتقادی، استفاده از مقبولات خصم، بیان پیامدهای اعتقادی، شناسایی و نقد ریشه باور انحرافی، ذکر احتمالات و انتخاب احتمال درست، استفاده از حصر عقلی، بیان تعارض آموزه انحرافی با قرآن، ارائه معیار صحت و سقم حدیث، پاسخ به شبهه با طرح احتمالی و افشای زهدنمایی منحرفان.

منابع مشابه بیشتر ...

586a1aaa7b3cb.png

مناسبات اجتماعی شیعیان عصر حضور در تعامل با امامان معصوم (ع)

حامد منتظری مقدم, آیت الله احمدی

شناخت و ارزيابي رفتارها و مناسبات شيعيان در تعامل با امامان (ع) ، رهيافتي مهم و ضروري براي شناخت دقيق اعتقادات ايشان و سيره ائمه اطهار (ع) است. اين مهم در حوزه هاي مختلف سياسي، اجتماعي، اقتصادي و... نيازمند دقت و بررسي بيشتر است. در پژوهش حاضر، باورها و مناسبات اجتماعي شيعيان و روابط ايشان با امامان دوازده گانه(ع) در دوران حضور، مورد بررسي قرار گرفته، گونه هاي مختلف روابط اجتماعي شيعيان با ائمه(ع) شناسائي و معرفي شده و اين پرسش كه شيعيان چگونه از جايگاه رفيع معنوي و اجتماعي ائمه(ع) بهره مي بردند و آيا روابط شيعيان با امامان متناسب با جايگاه ايشان بوده، پاسخ داده شده است، و به اين نتيجه دست يافته است كه شيعيان از طريق ارتباط با امامان (ع) در حوزه هاي مختلف اجتماعي، از رهنمود، مشورت و نصائح ايشان در زندگي مادي و معنوي خويش بهره مي بردند. رفتار اجتماعي شيعيان نسبت به ائمه (ع) ، مبتني بر ميزان باورمندي و نگرش ديني آنها نسبت به جايگاه اجتماعي ائمه (ع) بوده، رفتارهاي شيعيان نسبت به امامان (ع) از يك سير تكاملي منبعث از باور به علو مقام و منزلت ائمه اطهار (ع) برخوردار بوده و تابع ميزان معرفت ايشان نسبت به امامان (ع) و غالبا بر پايه تكريم، محبت و اطاعت پذيري بوده است. از پيامدهاي مهم اين پژوهش گونه شناسي، تحليل، نقد و آسيب شناسي رفتارهاي شيعيان در عصر حضور ائمه (ع) در حوزه رفتارهاي اجتماعي است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

547ed24adae84.jpg

مواجهه متكلّمان امامى با فلسفه در سده ششم هجرى

علی‌نقی خدایاری

يكى از مباحث درخور مطالعه در ساحت تاريخ كلام اماميه، شيوه مواجهه و تعامل متكلّمان امامى با فلسفه و آموزه‏هاى فلسفى در دوره‏هاى گوناگون است. بر پايه مطالعه حاضر، در سده ششم هجرى، مواجهه اماميان با فلسفه، بر دو گونه رويارويى مثبت، و رويارويى منفى و انتقادى، صورتْ بسته است. در بخش مواجهه مثبت، گونه‏هايى چون: به كارگيرى مبانى و آموزه‏هاى فلسفى در اثبات مسائل كلامى، پذيرش برخى آموزه‏هاى فلسفىِ مغاير آموزه‏هاى كلامى، تاريخ‏نگارى فلسفى، نقل سخنان فيلسوفان در متون اخلاقى، مناقب نگاشته‏ها و تفاسير قرآن كريم، قابل شناسايى‏اند. مواجهه منفى با فلسفه و آموزه‏هاى فلسفى نيز در سه شكل نقد عمومى، ردّيه‏نگارى و نقد مبانى و آموزه‏هاى فلسفى، صورت بسته است. مهم‏ترين مسائل اختلافى و مورد نقد متكلّمان امامى نيز عبارت‏اند از: نحوه فاعليت خدا، ديرينگى جهان، فلسفه آفرينش، حقيقت انسان، معاد، قول به طبايع، معجزه و راه شناخت پيامبران. در كتاب نقض، مواجهه مثبت با فلسفه، نمودى ندارد و رويكرد نويسنده به فلسفه و آموزه‏هاى‏ فلسفى، سراسر منفى و انتقادى است.

کلام و فرق/کلام و اعتقادات/مناظرات
مقاله