گفتار و رفتار اهل بیت (ع) بر اساس خواست و اراده خداوند شکل گرفته است. پس سیره تربیتی ایشان بهترین شیوه و روش در مورد تربیت فرزندان است. سوال اساسی در این جا این است که اهل بیت (ع) برای تربیت فرزندانشان از چه روش های استفاده می کردند؟ فرضیه اول این است که ایشان از روش های زمینه ساز برای تربیت فرزندان خویش استفاده می کردند که مشتمل است بر روش های زمینه ساز قبل از تولد و روش های زمینه ساز بعد از تولد سعی بر این است که با مطالعه منابع به روش کتابخانه ای و ارائه آن به شیوه تحلیی-توصیفی به هدف برسیم. هدف این نوشته ارائه نمونه های عینی از سیره تربیتی اهل بیت(ع) نسبت به فرزندان است که به عنوان الگویی جامع برای آیندگان ترسیم می گردد.

منابع مشابه بیشتر ...

5e3e9017e9772.JPG

مرجعیت علمی اهل بیت(ع) در روایات اهل سنت

عزالدین رضانژاد, حسین منافی

بدون تردید مرجعیت علمی، یعنی تبیین و تفسیر آیات مبهم و متشابه و بیان معارف و احکامی که به روشنی و صراحت در قرآن کریم نیامده، مانع برداشت نادرست و نزاع علمی در میان مسلمانان است. این امر از شئون و وظایف پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله است که پس از ایشان به اهل بیت علیهم السّلام واگذار شد. یکی از ادله مهم این مسئله که در منابع روایی اهل سنت نیز به آن پرداخت شده، روایات نبوی مورد پذیرش اهل سنت است. ایشان معتقدند اگر چیزی با سنّت نبوی که در راس آن سخنان رسول خداست اثبات شده باشد، حجت و معتبر است. احادیثی مانند ثقلین، مدینه العلم و سفینه نوح از جمله روایات بیان کننده مرجعیت علمی اهل بیت علیهم السّلام است که در این نوشتار با روش تحقیق تحلیلی- توصیفی و با مراجعه به منابع کتابخانه¬ای، چگونگی دلالت آنها بر مرجعیت علمی عترت پیامبرصلی الله علیه و اله با تکیه بر منابع مکتوب اهل سنّت بررسی شده است. در این جستار این نتیجه به دست آمده است که پاره¬ای از این احادیث تنها در مورد حضرت علی علیه السّلام وارد شده است، اما از آنجا که علم آن حضرت بعد از ایشان به دیگر امامان منتقل شده است، این شان شامل دیگر معصومین علیهم السّلام نیز خواهد شد.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

571cc049f2337.jpg

معرفی مراسم تکایای شهر کابل

احمد جاوید انوری

هویت تشیع به عنوان یک اقلیت مذهبی افغانستان با برگزاری مراسم مذهبی شناخته می شود، به طوری که شیعه بودن به خصوص در شهر کابل، مساوی با رفتن به تکیه خانه و شرکت در مراسم عزاداری و مذهبی می باشد. بر آن شدیم تا با اختصار به معرفی مراسم و چگونگی برگزاری مجالس در تکایای شهر کابل بپردازیم، چرا که تکایا (حسینیه ها) به عنوان یک نهاد موثر در شکل دهی و استمرار هویت تشیع در افغانستان مطرح است و می توانیم با استفاده صحیح از این پایگاه مقدس برای گسترش فرهنگ اهل بیت(ع) گام برداریم. تکیه در لغت معنی «پشت به چیزی گذاشتن» و یا «چیری را مماس بر چیزی دیگر قرار دادن» است، ولی در اصطلاح به مکان بودن دراویش و صوفیان و فقرا اطلاق می شد، اما بر اثر گذشت زمان استفاده از آن برای مجالس تعزیه و روضه خوانی، در این معنی رواج یافت.

فرهنگ و تمدن/آداب و رسوم و فرهنگ/فرهنگی اجتماعی
مقاله